„Technikai kérdés, melyik egyetem neve van a diplomán”

Az állatorvostudományi kar kiválásáért cserébe kapná meg a Budai Campust a gödöllői egyetem. A rektor szerint nem kell félniük, mindenkinek jobb lesz így.

Csupán technikai jellegű kérdés, hogy mely egyetem neve szerepel a diplomán, a két képzőhely szinte azonos helyezéseket ér el a különféle ranglistákon – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Tőzsér János, a Szent István Egyetem (SZIE) rektora. (A Corvinus budai karait vezető dékánok ezzel szemben úgy vélik: a diplomák piaci értéke korántsem egyforma.) A felsőoktatási struktúraváltásról szóló – különféle karok és képzőhelyek átalakulását és beolvasztását is tartalmazó – munkaanyagot a hallgatók majd annak „bizonyos állapotában” véleményezhetik. A széleskörű nyilvánosságnak pedig a rektor szerint elég a döntés után megismernie.

Mint ismeretes, az Emberi Erőforrások Minisztériuma július végén jelentette be átalakítási tervét. Az elgondolások szerint az Állatorvostudományi Kar önálló egyetemmé alakulhat, a SZIE jászberényi kara az egri Eszterházy Károly Főiskolához kerül, míg a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti, Élelmiszertudományi és Kertészettudományi Kara a gödöllői egyetem részeként működhet tovább.

A SZIE a struktúraváltás egyik leginkább érintett felsőoktatási intézménye, de Tőzsér szerint ennek oka nem gazdálkodási helyzetében vagy képzéseinek színvonalában keresendő, hanem a „fenntartó által is inspirált profiltisztítás”, valamint az „egyes szakterületeken nemzetközi szinten is jegyzett képzési helyek kialakításának igényében”. Az agrár-felsőoktatás ugyanis elaprózódott, országszerte közel húsz helyen folynak ilyen irányú képzések, ami finanszírozási és hatékonysági problémákat vet fel. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy az agrárképzésre 24 százalékkal kevesebben jelentkeztek, mint két éve. Ehhez képest a kamara azt szeretné elérni, ha a felvételizők 10 százaléka az agrárképzést jelölné meg első helyen, ami az idei felvettek több, mint kétszeresét jelentené.

Tőzsér János nem titkolta, hogy a Szent István Egyetemet érzékenyen érinti az állatorvostudományi kar önálló egyetemmé válása, hiszen gazdasági és szakmai szempontból is fontos része az egyetemnek. A Corvinus Egyetem Budai Campusának beolvasztása a gödöllői egyetembe valójában ennek egyfajta kompenzációjaként is értelmezhető. A rektor azonban meg van győződve arról, hogy „az agrárium, az agrár-felsőoktatás és az abban érintett hallgatók érdekét szakmailag és gazdaságilag is a budai karok integrációja szolgálná leginkább. A hallgatók továbbra is a megszokott budai kampuszon, eddigi oktatóikkal folytathatják tanulmányaikat, miközben elérhetővé válnak számukra a SZIE minőségi tanüzemei, tangazdaságai, és olyan szakokon is felvehetnek tárgyakat, amelyekre most nincs lehetőségük.” A két intézmény integrációjáról augusztusban döntenek.

A Budai Campus kevésbé lelkes. Az Emmivel való egyeztetésen ugyan felvetődött egy önálló élettudományi egyetem létrehozása a Budai Campus bázisán, de erre kevés az esély. Mint ahogy a SZIE agrárkarainak Corvinusba integrálására is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.