Tönkretette az egész családot a kegyetlen pécsi bróker

Bankját és brókerét készül perelni egy pécsi férfi, mivel másfél év alatt 40 millió forintjának csaknem a háromnegyedét elvesztette a pénzintézet termékeit kínáló ügynökcég javaslatait elfogadva.

- Kiforgattak a vagyonomból. De nemcsak engem: a lányomat és a 88 éves anyámat is. Így összegzi történetét egy 65 esztendős orvos, aki azonban nevét nem adta cikkünkhöz: - Nem akarom, hogy sajnáljanak. Azt meg végképp nem, hogy kinevessenek.

Mivel az orvos az anonimitást választotta, az ügyben érintett bankot és brókercéget nem tudtuk megkérdezni, ezért a két pénzügyi vállalkozást nem nevezhetjük meg.

A lapunkhoz forduló férfi elmondta, hogy 2012 márciusában egy pécsi brókercég újsághirdetésben ígért magas hozamokat a befektetőknek. A férfi felkereste a cég belvárosi irodáját, s ott az egyik bróker – 40 százalékos hozam „belengetésével" - meggyőzte őt, hogy bízza az ügynökségre a pénzét.

Az orvos családja szinte teljes készpénzvagyonáért, 40 millió forintért vásárolt értékpapírokat, a bróker javaslataira és közvetítésével. Az ügynök ezt követően többször is arról tájékoztatta őt, hogy pénze gyarapodik. Az orvos és a 30 évvel fiatalabb bróker kapcsolata barátivá vált, tegeződtek, és a befektetéseket gyakran egy kávézóban beszélték meg. És telefonon. A telefonos módszer ekképp zajlott az orvos szerint:

- Előbb felhívott a saját telefonján, és részletesen elmondta, hogy miért adjuk el a meglevő értékpapíromat, és miért veszünk helyette másikat. Elmondta, hogy amit megveszünk, az várhatóan mennyit fial. Amikor azt feleltem, rendben, akkor letette a mobilját, és felhívott a cége telefonján. Annak a beszélgetéseit rögzítették, de akkor már csak arról volt szó, hogy megveszem-e az általa javasolt értékpapírt. És akkor már szó sem volt arról, hogy milyen hozamra számítunk. Azt meg végképp nem szabadott megemlíteni, hogy mi erről már korábban beszéltünk.

Így ment az üzlet 2013 decemberéig. Akkor az orvos úgy gondolta, 25 milliónyi részvényt elad. Bement a brókercéghez, ám ott azzal szembesült, hogy befektetései nemhogy pénzt hoztak, de sorra elbuktak, és az általa birtokolt értékpapírok 11 milliót érnek.

- A bróker azzal nyugtatott – mondja az orvos -, hogy más is vesztett, ő is, de ez nem a világ, a lényeg, hogy a jókedv és az egészség megmaradjon.

Az orvos kivette pénzét, és ügyvédet fogadott, mivel úgy érezte, a bróker megvezette őt. Az ügyvéd, is hasonlóan vélekedett, és jelezte a banknak, hogy ügyfelét a pénzintézettel állandó kapcsolatban lévő ügynökcég brókere megkárosította, ezért az ügynökcégtől és a banktól kártérítést kér. Az ügynökcég és a bank elzárkózott, mondván: az ügyfél a megfelelő időben pontos kimutatást kapott részvényei aktuális értékéről.

- Kaptam összesítéseket, de nem értettem belőlük egy szót sem – ismeri el az orvos. - A brókernek hittem. Az orvos és ügyvédje a Magyar Nemzeti Bankhoz fordult, ami vizsgálatot indított az ügyben, ennek eredménye hónapok múlva várható. Az, hogy a bróker magántelefonon előbb beetette ügyfelét, majd a cégtelefonon már csak az üzletkötést rögzítették, egyértelműen törvénysértő. Más kérdés, hogy ez a metodika csak részben igazolható, hisz a beetetés szövege nincs rögzítve. A híváslisták lekérésével csak az dokumentálható, hogy a kárt okozó vásárlások előtt a bróker mindig felhívta az orvost a magántelefonján. Kérdés, hogy ez a bizonyíték mit ér a az MNB szerint és egy esetleges perben?

Miután az orvossal beszéltünk, jelentkezett egy középkorú asszony, aki hasonló módon járt az említett brókercéggel és ügynökével. Ő 3 milliót bízott a brókerre, s két év múlva kiderült, hogy papírjai egymilliót se érnek. A hölgyet is a leírt, telefonos módon, fűzte be az ügynök,

- Vakon hittem neki, vakon – ismételgette a hölgy. - Pedig látok.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.