A blogszférában is felháborító méreteket ölt a korrupció

A bloggerek többsége tisztességes munkát végez, de a blogszférában is felháborító méreteket ölt a korrupció. Ez a szakma legalja, mert sokan úgy hiszik, a blog hitelesebb, őszintébb forrás, mint a hagyományos média.

A Magyar Újságírók Szövetsége junior szakosztályának a vendége volt Magyarósi Csaba, az Egy nap a városban blog alkotója. Magyarósi számos más blog létrehozásában is részt vesz. A beszélgetésről a media.20 blog tudósít.

Az első kérdéskör a magánszféra védelme és a biztonsági kockázatok közötti ellentét volt. Az apropó az Apple és az FBI vitája volt az iPhone feltörése kapcsán. Az a fontosabb, hogy az FBI meg tudjon előzni terrortámadásokat, vagy az, hogy nyugodtan használhassuk a telefonunkat úgy, hogy azt senki sem ellenőrzi? Magyarósi szerint a személyes szférát védeni kell, még akkor is, ha ennek vannak biztonsági kockázatai, ugyanis ha feladjuk a privát szféra szabadságát, akkor valami sokkal fontosabbat vesztünk el, mint annak a lehetőségét, hogy egyszer valami a későbbiekben történik.

Magyarósi ugyanakkor szót ejtett arról a kettősségről is, hogy az Apple mögött felsorakozott a vitában több online óriás, mint a Google vagy a Facebook, akik jelentős részben abból élnek, hogy kiárusítják a felhasználók adatait. De ha egy kormányzat kíván belenyúlni a privát szférába, akkor a nagy cégek egységes álláspontot képviselve kiállnak a személyes adatok védelme mellett.

„Sok olyan oldal, főleg blog van, amit szentírásként kezelnek, pedig nincs rajta olyan tartalom, amiért ne fizetett volna az, akiről szól az adott cikk” – mondta a blogger, aki szerint ez a szakma legalja, mivel sokan úgy hiszik, hogy a blog hitelesebb, őszintébb forrás, mint a hagyományos média, hiszen nem határozzák meg felülről, hogy a szerzőnek mit kell írnia. Noha a bloggerek többsége tisztességes, becsületes munkát végez, a korrupció a blogoszférában így is felháborító méreteket ölt - fogalmazott.

A YouTube előretörésével kapcsolatban azt mondta: az otthon, saját kamerával felvett, saját maga által vágott videóit többen nézik, mint a legtöbb tematikus csatorna adásait, sőt vannak Magyarországon olyan youtuberek, akik nézettségét már a nagy kereskedelmi csatornák sem szégyellnék.

Az online újságírás térnyerése mellett a hagyományos szerkesztőségek visszaszorulása veszélyes folyamat, eltűnésük pótolhatatlan veszteség lenne. A blogokat egyes témák iránt elkötelezett, érdeklődő szerzők készítik, sokszor nagyon színvonalasan és hitelesen, de az újságírók alapos munkáját, szakmai hátterét és szervezettségét biztosító szerkesztőségeket nem pótolhatják.

A hitelesség szempontjából nincs nagy különbség a klasszikus szerkesztőségek és az online sajtó, vagy akár a blogok között. Sőt, egy blognál sokszor ki sem derül, hogy az összes tartalma fizetett hirdetés, ugyanakkor azért, mert egy szerkesztőség nagy, még nem lesz hiteles.

Meg lehet-e teremteni egyidejűleg az újságírói függetlenséget és a megélhetést? Magyarósi Csaba szerint lehet olyan elfoglaltságokat találni - az ő esetükben például a lakások átalakításával foglalkozó Én menő lakásom projekt, vagy a személyre szabott csapatépítést kínáló Egy nap a városban túrák -, amelyek az újságírói függetlenségüket nem veszélyeztető megélhetést biztosítanak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.