A bezárt tejporgyár előtt tüntettek Berettyóújfaluban

A Demokratikus Koalíció szervezett demonstrációt ma a volt berettyóújfalui tejporgyár előtt, amely ma zárva van, holott nagy csinnadrattával avatták föl a fideszesek a választás előtt. A tüntetők arra várnak választ, hogy hova vigyék a tejet a csalódott gazdák, s hova lett a támogatásként kapott több száz millió forint? 

A helyi tejporgyár bezárt épülete előtt tartott tüntetést ma a Demokratikus Koalíció (DK) a Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfaluban, az ellenzéki párt ugyanis föl akarja hívni rá a figyelmet, hogy míg a beruházás sokak számára húsbavágó jelentőségű lett volna a megélhetés szempontjából, addig az csupán választási ígéret volt a Fidesz részéről.

berettyohir.hu tavaly márciusban, a választások előtt nem sokkal számolt be róla, hogy az 1957-ben alapított és 2012 derekáig működő berettyóújfalui tejporgyárat egy befektetői csoport megvásárolta, s a befektetők határozott elképzelése szerint az üzem újraindítása hamarosan elkezdődik. A helyi lap megemlítette, hogy a szükséges felújítási- és műszaki fejlesztési munkálatok befejezése után megkezdődik a munkaerőfelvétel, majd folyamatosan beindul a termelés, amely várhatóan pozitív hatást fog gyakorolni a helyi vállalkozók gazdasági lehetőségeire. 

Amint arról a Magyar Narancs is beszámolt, a közvetlenül a választások előtt tartott avatáson több kormányzati szereplő is részt vett, jelezve: az újraélesztett projekt bírja a kormányzat szimpátiáját. Ott volt Becsey Zsolt egykori külgazdasági államtitkár, aki megemlítette: a gyárat felvidéki magyar befektetők vették meg, s ez garancia arra, hogy túl fogják élni az első éveket. A rendezvényen részt vett Tóth Attila, a megyei közgyűlés fideszes alelnöke és Vitányi István helyi országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) is.

Az ígéreteknől azonban semmi sem lett.  A hetilapnak Muraközi István, Berettyóújfalu fideszes polgármestere azt mondta: a tejporgyár tulajdonosai nem kaptak forgóeszközhitelt, pedig már a gyárvásárlás egy részét is ebből finanszírozták volna, nem beszélve a gyártósorok beindításáról. Elmondása szerint a tulajdonosok hiába szerettek volna 200 munkahelyet teremteni, a Magyar Nemzeti Bank által támogatott Növekedési Hitelprogramból nem részesülhettek kezdő vállalkozásként. 

A DK mai tüntetésén részt vettek a párt szimpatizánsai, volt tejporgyári dolgozók és nyugdíjasok, s felszólalt  Vitányi Ferenc, a DK 4 számú választókerületi elnöke, valamint Varju László, a párt alelnöke, országgyűlési képviselő. Többek közt olyan kérdésekre vártak választ, hogy hova vigyék a tejet a környékbeli csalódott gazdák, s hova lett a támogatásként kapott több száz millió forint? 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.