A magyar betegek nyolcadának volt már kórházi fertőzése

Hosszúak a várakozási idők, nem elég tiszták az állami kórházak, rendelők - derül ki egy online kutatásból.

A magyar internetező lakosság 70 százalékának volt már rossz élménye ­ a hazai egészségügyi intézményekben - állítja a HáziPatika egészségügyi portál. A hosszú várakozási idő mellett a tisztasággal voltak elégedetlenek a legtöbben. A megkérdezettek 15 százaléka vélekedett úgy, hogy a kórházban kapott fertőzést. A kutatás arra is rámutatott, hogy is a családok kétharmada otthon is tart egyszerűbb diagnosztikai eszközöket, például vérnyomásmérőt.

A portál a kutatásban 3035 embert kérdezett meg a Central Online Panel kérdőívének segítségével 2016 márciusában. A minta a 18 évnél idősebb, internetező magyar lakosságra vonatkozóan nem, kor és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

Hosszú várakozási idők

Az egészségügyi kérdésekben való tájékozódásban már „felgyorsult" az idő: a válaszadók 75 százaléka mondta azt, hogy egészséggel, betegségekkel kapcsolatban az interneten keres információt. A megkérdezettek csaknem fele állította, hogy ez a csatorna számára elsődleges egészségügyi témákban.

Kiderült az is, hogy az állami egészségügyi intézményekben hosszas a várakozási idő. A kutatásban résztvevők 82 százaléka állította, hogy elfogadhatatlannak tartja, ha hetekbe, hónapokba telik, míg sorra kerül egy orvosnál. A megkérdezettek csupán nyolc százaléka válaszolta, hogy gyorsaság tekintetében teljesen elégedett az állami rendelőkkel és kórházakkal.

Fogászati és belgyógyászati vizsgálatra a lakosság mindössze ötöde kap azonnal időpontot, kardiológiára 16 százalék tud egyből eljutni. Még rosszabb a helyzet a reumatológián és az ortopédián, ahol a leggyakoribb várakozási idő 1-2 hónap.

Rossz tapasztalatok

A kutatásban részt vevők 70 százalékának voltak már állami ellátással kapcsolatos rossz tapasztalata. A gyorsaság mellett az állami egészségügyi intézményrendszer másik kritikus pontja a higiénia, 42 százalék inkább elégedetlen volt a tapasztalt tisztasággal. Hogy ezt mennyire zavarónak tartjuk, az is igazolja, hogy a válaszadók 60 százaléka akár fizetne is, ha higiénikusabb, emberibb körülmények közt vehetnének részt a különböző kezeléseken.

Kiemelkedően magas a kórházi fertőzések aránya, a válaszadók 15 százaléka mondta azt, hogy átesett kórházi fertőzésen, további 13 százalék állította, hogy a kezelés hatására rosszabb állapotba került, mint azt megelőzően.

Otthoni diagnosztika

Automata vérnyomásmérővel a válaszadók 66 százalékának van, digitális vércukorszint-mérőt a megkérdezettek 26 százaléka használ. Mobiltelefonra letölthető orvoskeresőt a válaszadók közel fele, elsősegély alkalmazást nagy többsége használna.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.