A betegek harmadának naponta többször is vissza kell mennie a patikába a gyógyszerért

A gyógyszerészek helyzete már javult, a betegeknek a jóra kicsit még várni kell. A parlament előtt a gyógyszertárak helyzetéről szóló jelentés.

Jelentősen javult a lakossági gyógyszerellátás biztonsága és a patikák gazdasági helyzete az új patikatörvénynek köszönhetően – állítja az a jelentés, amelyet a kormány kedden az Országgyűlés elé terjesztett. A dokumentum azonban csak a patikavállalkozások és a tulajdonosok helyzetét elemzi, a betegről meglehetősen kevés szó esik.

Jó esetben is napi 223 ezer ember megy kétszer
Jó esetben is napi 223 ezer ember megy kétszer
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A jelentés azzal a problémával, hogy a beteg harmadának naponta akár többször is vissza kell mennie egy-egy doboz orvosságért, mivel az nincs raktáron, nemigen foglalkozik. Pedig mindez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy naponta 223 ezer embernek kell jó esetben csak kétszer elmennie a patikába orvosságáért.

A kormány első lépései közt tett gesztust a gyógyszerészeknek azzal, hogy felszámolta a patikaliberalizációt. Az erről szóló törvényben 2017 januárjáig minden patikában az ott dolgozó gyógyszerésznek (gyógyszerészeknek) kell birtokolnia a vállalkozás 51 százalékát, ennek első lépcsőjeként az első 25 százalékos tulajdonrészt 2014 januárjáig kellett megszereznie. A patikatulajdon újraosztásához a gyógyszerészek kedvezményes állami hitelt kapnak, kaptak.

Mint az a jelentésben szerepel, az átláthatóság biztosítása érdekében az offshore cégek tulajdonszerzését is visszaszorították. A kormány emellett a kistelepülések jobb ellátása érdekében a patikák létesítéséhez demográfiai és geográfiai feltételeket vezetett be. Az új patika törvény emellett megtiltotta az olyan összefonódást, amelynek eredményeképpen a jövőben négynél több gyógyszertár kerülne az adott vállalkozás vagy vállalkozáscsoport közvetlen vagy közvetett irányítása alá. Továbbá nem valósítható meg olyan összefonódás sem, amelynek következményeként 20 ezer lélekszám alatti településen három vagy annál több gyógyszertár kerülne az adott vállalkozás vagy vállalkozáscsoport közvetlen vagy közvetett irányítása alá.

A jelentés visszaigazolja, hogy a gyógyszerészek számításai beváltak, mert a kormány határozott intézkedéseivel stabilizálódott a patikák helyzete, nőtt a bevételük és az elmúlt egy évben negyedére csökkent a veszteséges patikavállalkozások száma.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt is kormányzati célul tűzte, hogy tisztes megélhetéshez jutassa a gyógyszerészeket, ezt azonban még nem sikerült megvalósítani. Az az Országgyűlés elé terjesztett dokumentumból is kiderül, az ágazati bérek még mindig a nemzetgazdasági átlag alatt vannak. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.