A belügy szerint a polgármesterek nem látják

A Start-programra 2013-ban 132, míg 2014-ben 231 milliárdot költöttek, az idén pedig már 270 milliárd forintot irányoztak elő, így a Belügyminisztérium szerint nem igaz – amint azt lapunk csütörtöki számában több polgármester is jelezte –, hogy 2015-ben csökkenni fog a közfoglalkoztatottak száma.
Azt nem vitatják, előfordulhat, hogy márciusban a korábbihoz képest néhol kevesebb embernek adhatnak munkát, de a hónap végén újabb programok indulnak, és a jelenleginél jóval többen kerülhetnek be a rendszerbe. Éppen ezért nem tartják korrektnek az éves adatok részadatokkal történő összevetését.

A tavalyi első ütemben 14,7 milliárd forrást biztosítottak a jellemzően önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás támogatására, most viszont az első ütemben 25 milliárddal indítottak – közölte a minisztérium. A szaktárca tájékoztatása szerint hamarosan több ütemben további forrásokat bocsátanak rendelkezésre újabb közfoglalkoztatottak munkáltatására. A tavalyi évben egyébként Budapesten a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás támogatását hat ütemben biztosították, így 2014-ben összességében 2,441 milliárd forint felhasználásával 9212 főnek adhattak munkát.

Az idei források felhasználásával kapcsolatos objektív mutatóként a minisztérium ajánlást tett közzé – tájékoztatott a tárca. Ebben azt javasolták, hogy a támogatási intenzitás hetven és száz százalék között legyen. Ez azt jelenti, hogy az egyes települések adóerő-képességére figyelemmel nem minden esetben fizetik meg a közfoglalkoztatással kapcsolatos teljes költségeket az önkormányzatoknak.

Az idén februárig egyébként százhatvanezer volt a közmunkások száma. Ezen belül a 2014. december–2015. március közötti időszakban 29 ezer fő vett részt képzéseken, a többiek különféle programok keretében, például mezőgazdasági és egyéb értékteremtő kistérségi programokban dolgoztak. Az önkormányzatok a kistérségi programokon kívül a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási támogatás keretében 2015 első két hónapjában 27 ezer ember részére nyújtottak közfoglalkoztatási lehetőséget. Az év közepére viszont a tervek szerint kétszáznegyvenezer közfoglalkoztatott lesz.

A polgármesterek által jelzett adatok különben félrevezetők lehetnek – állítja a minisztérium –, ők ugyanis nem feltétlenül látják át az egész rendszert és az országos folyamatokat. A minisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy a közfoglalkoztatás tervezésének és megvalósításának folyamatából, egymással összefüggő rendszereiből kiragadott egyedi adatok vizsgálata téves következtetések levonását eredményezheti. Megjegyezték, hogy például Ózdon – ahol a településvezető szerint az igényelt majdnem ötszáz helyett mindössze száz embert foglalkoztathatnának – a március elsejétől indítható négy projekt keretében 487 ember dolgozhat, tehát sokkal több, mint amennyiről az ottani polgármester beszélt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.