Vizsgálja az ombudsman a csókakői rendőri akciót

Az alapvető jogok biztosa hivatalból vizsgálja, hogy Csókakőn nem volt-e túlzott a rendőri jelenlét.

Hivatalból megvizsgálja az alapvető jogok biztosa, hogy Csókakő műveleti területté nyilvánításakor augusztus végén szükségesek és arányosak voltak-e a rendőri intézkedések - közölte Szabó Máté hivatala.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy augusztus 25-én a rendőrség műveleti körzetté nyilvánítva lezárta a Fejér megyei Csókakőt, mert a megyei rendőr-főkapitányság úgy tudta, az Új Magyar Gárda ott avatja fel újoncait. A hivatalos rendőrségi tájékoztatás szerint a lezárás oka az volt, hogy az előzetes információk alapján a Csókakőre tervezett, be nem jelentett rendezvény megtartása jogsértő lett volna, ezen kívül pedig várható volt, hogy a résztvevők egy része bűncselekmény elkövetésére készül.

Az avatást azonban nem Csókakőn, hanem Dunaföldváron tartották meg aznap.

Az alapvető jogok biztosa azt vizsgálja, hogy a rendőrség eljárása, a nagy létszámú rendőri jelenlét arányban állt-e "a megelőzni kívánt, ám végül meg sem valósult jogsértéssel". Vizsgálja azt is, hogy a település lezárásakor szükséges volt-e a polgárok szabad mozgáshoz való jogának korlátozása, arányos volt-e a rendőri fellépés a közrend és közbiztonság fenntartására irányuló előzetes szándékkal.

A közleményben kitértek arra: a helybéliek és jogvédő szervezetek által megfogalmazott kritikák szerint a feltételezett jogsértés nem indokolta volna Csókakő "megszállását" és hermetikus lezárását, a rendőrség nem működött együtt az önkormányzattal és a lakosokkal, mindeközben pedig Dunaföldváron "egy korábban feloszlatott társadalmi szervezet jogszabálysértő tagjaival szemben semmilyen módon nem lépett fel".

Az alapvető jogok biztosának munkatársai a helyszíni vizsgálat során felkeresték a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot, meghallgatták a csókakői polgármestert és a körjegyzőt.

Az elkészült vizsgálati jelentést Szabó Máté a közeljövőben küldi meg az érintetteknek.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság augusztus 25-én úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy "bűncselekmény elkövetésének megelőzése és a település közbiztonságának fenntartása érdekében" nyilvánította műveleti területté Csókakőt. A rendőrök szombaton nulla órától délután három óráig fokozottan ellenőrizték a községbe bevezető utakat és a környező településeket; valamint korlátozták a bejutást a községbe: csak azokat engedték be, akik lakcímkártyával igazolni tudták, hogy helyi lakosok.

A település polgármestere, Fűrész György (Fidesz-KDNP) akkor úgy nyilatkozott: túlzottnak tartja a rendőrség által alkalmazott erőt; tudomása szerint mintegy háromszáz rendőr jelent meg aznap Csókakőn.
2010. július 22-én az Országgyűlés a szabálysértési törvény módosításával elzárással is büntethetővé tette a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet működésében való részvételt vagy nyilvános rendezvényen a szervezet egyenruhájának viselését.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.