Vesztegető és strómanok az erzsébetvárosi ügyben

Újabb bűncselekményekkel gyanúsítják Hunvald Györgyöt, és tíz újabb emberrel szemben indult eljárás az erzsébetvárosi ügyben. Hunvald és a másik főszereplő tagadja a bűncselekmény elkövetését. A gyanúsítás elleni panaszokat a főügyészség elutasította.

Tíz újabb gyanúsítottat hallgatott ki júliusban a Központi Nyomozó Főügyészség a VII. kerületi ingatlanügyben - jelentette be a főügyészség vezetője. Hunvald György polgármestert már fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által kötelességszegéssel, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett vesztegetéssel is gyanúsítják.

A különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben a főügyészség július első felében őrizetbe vette, majd pedig gyanúsítottként hallgatta ki Hunvald György kettős állampolgárságú régi ismerősét, korábbi üzlettársát - áll Keresztes Imre főügyész közleményében.

A férfi a főügyészség szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2003-tól 2008 végéig több millió forint vesztegetési pénzt adott át Hunvald Györgynek, aki ennek fejében VII. kerületi önkormányzati megrendelésekkel látta el az ismerőse érdekeltségébe tartozó céget. Hunvald ismerőse Hunvaldék keszthelyi nyaralóingatlanának kialakítását is több millió forinttal támogatta.

A főügyészség szerint megalapozott a gyanú, hogy Hunvald ismerőse folytatólagosan a kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetést követett el. A gyanúsított tagadta a bűncselekmény elkövetését, és panasszal élt a gyanúsításközlés és az őrizetbe vétel ellen, a panaszt a Legfőbb Ügyészség elutasította. A gyanúsítottal szemben a nyomozási bíró lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

A főügyész közleménye szerint ehhez kapcsolódóan a főügyészség Hunvald György gyanúsítottat kihallgatta, és vele „fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által kötelességszegéssel, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett vesztegetés" megalapozott gyanúját közölte. Hunvald tagadta a bűncselekmény elkövetését, és panasszal élt az újabb gyanúsítással szemben, a Legfőbb Ügyészség ezt a panaszt is elutasította.

A főügyészség ezen újabb bűncselekményekhez kapcsolódóan - a két gyanúsítottat érintően - több helyszínen házkutatást tartott, amelyek során több releváns bizonyítékot foglalt le. A nyomozást folytató főügyészség szerint a tíz új gyanúsított közül hat „strómanként" működött közre az egyes önkormányzati ingatlanokat megvásárló projektcégekben: csak névlegesen voltak a cégek tulajdonosai, illetve ügyvezetői.

Ezeket az embereket - hasonlóan az ügyben korábban már kihallgatott öt további strómanhoz - közokirat-hamisítás elkövetésével gyanúsítja a főügyészség, mivel közreműködtek abban, hogy valótlan adatok kerüljenek a közhiteles cégnyilvántartásba.

A gyanúsítottak közül ketten elismerték a terhükre rótt bűncselekményeket, a többiek tagadták. Négyen panasszal éltek a gyanúsításközléssel szemben. Keresztes Imre közleménye szerint a hat stróman három eddig még ki nem hallgatott megbízóját - akik a korábban már kihallgatott vállalkozóval együtt a háttérben álló tényleges tulajdonosai voltak az egyes önkormányzati ingatlanokat megvásárló projektcégeknek - felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás miatt vonta eljárás alá a főügyészség. Mindhárom gyanúsított tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, és panasszal élt a gyanúsítással szemben.

A közlemény emlékeztet rá: az ügyben eddig összesen 16 önkormányzati ingatlan értékesítésével, 346 millió forint vesztegetési pénz átadásával, több önkormányzati lakással, illetve családtag részére történő „jövedelemkiegészítéssel" kapcsolatban történtek gyanúsításközlések.

Az ügyben szereplő gyanúsítottak a VII. kerületi önkormányzatnak a nyomozás eddigi adatai szerint összesen mintegy 970 millió forint kárt okoztak és további 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelték meg. A Központi Nyomozó Főügyészség eddig összesen 21 gyanúsítottat hallgatott ki az ügyben, amely eljárás jelenleg is széles körben folyik.

 

 

Hunvald Györgyöt már vesztegetéssel is gyanúsítják
Hunvald György
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.