'Vének tanácsa' segíti felgöngyölíteni a romagyilkosságokat

Meghosszabbították a romagyilkosságok felderítésére felállított százfős nyomozócsoport megbízatását; a munkába idősebb rendőröket is bevonnak. Draskovics és Bencze a kislétai tragédia után tárgyalt.

Nincs itt az ideje a minden részletre kiterjedő tájékoztatásnak a romák elleni támadások nyomozásának állásáról, a rendőrségnek most információkra van szüksége és arra, hogy nyugodtan végezhessék a munkájukat - erről Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszter beszélt az MTI-nek azt követően, hogy hétfő este az ORFK vezetői tájékoztatták őt az eljárásokról.

A miniszter a megbeszélésen elhangzottakról azt mondta: arra van szükség, hogy mindenki, aki akár csak egy információmorzsával is segíteni tudja a nyomozást, az ossza meg azt a rendőrséggel. Hozzátette: a rendőrség erre a célra egy külön telefonvonalat létesít kedden.

Kiemelte: a rendőrség hihetetlen mennyiségű adatot ellenőrzött már eddig is, példaként említette, hogy több mint 4 millió telefonbeszélgetés adatait és több mint egymillió autópályákhoz kapcsolódó információt ellenőriztek. A miniszter elmondta, a rendőrség vezetői abból a szempontból megnyugtatták, hogy megvan az a kellő rendőri erő, technika, illetve anyagi forrás, ami az ügy nyomozásához szükséges.

Hozzátette: meghosszabbították az üggyel foglalkozó százfős nyomozócsoport kirendelését, a csoporton belül azonban néhány cserét végrehajtottak és a feladatelosztást is újragondolták. Felidézte: javaslatára az országos rendőrfőkapitány hétfőn 100 millió forintra emelte az ügyben kitűzött nyomravezetői díjat és reményét fejezte ki, hogy "megmozgatja a fantáziáját" azoknak, akik információval tudják segíteni a nyomozást.

Úgy gondolom, hogy minden szokásos eszközt be kell vetnie a rendőrségnek, de szokatlanokra is szükség van - fogalmazott a miniszter, aki utóbbira példaként említette egy úgynevezett vének tanácsa felállítását. Ez a szerveződés idősebb, esetleg már nem aktív rendőrökből állna, akik korábban élet elleni bűncselekményekkel foglalkoztak. Hozzátette: őket felkérik arra, hogy nézzék át az ügy iratait. Hangsúlyozta: nem azért teszik ezt, hogy hibát keressenek a nyomozók munkájában, hanem hogy "friss szemmel" tekintsék át az adatokat, hátha találnak benne olyan összefüggést, amit a hétszer huszonnégy órában dolgozó, most szolgálatban levő rendőrök esetleg nem vettek észre, vagy nem tulajdonítottak neki jelentőséget. Reményét fejezte ki, hogy ezek a tapasztalt nyomozók segíteni tudnak az ügy felderítésében.

Szólt arról is, hogy az országos rendőrfőkapitány szerdára meghívja a romaszervezetek vezetőit, hogy tájékoztassa őket a nyomozás menetéről, és megvitassa velük, hogy mit tesz, illetve tervez a rendőrség, hogy a magukat veszélyben érző roma közösségek biztonságérzetén javítani tudjanak.

Bencze József, országos rendőrfőkapitány az MTI-nek a találkozót követően azt mondta: a kislétai bűncselekménynél egynél több fegyvert használtak és egynél többféle lőszert. Arra a kérdésre, hogy ebből levonható az a következtetés, hogy több elkövetőről van szó, azt mondta: levonható ez is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.