Dajcstomi a twitter-málnásban: 'irtózatos gecik'

Deutsch Tamás fideszes EU-képviselő megtalálta a twitter megosztóoldalon a saját helyét. Igaz, olykor összetéveszti a randivonallal, de 'dajcstomi'-nál ez nem számít. Betekintést ad viszont abba, hogyan érvényesíti egy igaz magyar hazafi a nyelvi minimumot, amikor arról ír: "Vannak irtózatos gecik."

"Vannak szemét alakok. Vannak aljas emberek. Vannak rosszindulatú örültek. Vannak irtózatos gecik. Vannak gusztustalan rohadékok. És van Gyurcsány." Így fogalmaz egy virtigli magyar politikus, az Európa Parlament fideszes képviselője: Deutsch Tamás.

Hogy nem véletlen elszólásról van szó, jelzi, hogy máskor is felettébb szabadszájúnak mutatkozik. "Egy jóérzésű, tisztességes ember azt gondolja Gyurcsány mai facebook bejegyzése kapcsán, hogy egyszer és mindenkorra elmehet a picsába."

A blogot, mely szóvá tette, hogy unalmasak a tweet-jei (140 karakteres üzenetei), lószarnak minősíti, máskor pedig a baráti köréről így ír: "Úgy látszik,a legjobb Fideszes barátaim körében is tombol a járványos meghülyülés. Most kéne egy pillanatra megállni, megnyugodni."

Ezzel együtt dajcstomi nem tudja, hogy a tweet üzenetet jelent, s mindezt a twitter felületén osztja meg. Deutsch betévedt a webkettőbe, mert valaki azt mondhatta neki: ez a málnás. A jelek szerint senki nem magyarázta el neki, hogy a twitter lényege nem az, hogy nyelvileg és tartalmilag erősen kifogásolható mondatokat hányjunk szét (amin Schmitt Pál nyelvvédő programja sem tud korrigálni), hanem hogy a tartalmakat, általában internetcímek kíséretében megosszuk a világhálón azok között, akikkel kapcsolatban állunk.

A Fehér Ház például úgy intézi, hogy a twitter (és más megosztóoldalak) felületére elhelyezi helyszíni közvetítéseinek url-jét, s arra kattintva bárki megkaphatja az élőképeket. S noha a twitter alkalmas személyes és az ismeretségi korlát miatt félnyilvános üzenetek továbbítására, köze nincs ahhoz a randivonalhoz és chat-hez, amire Deutsch képviselő elkezdte használni. "Nevnapomra azzal leptem meg magam, hogy twittelek." Vagy: "Boldog Nonapot minden lanynak, asszonynak! Toluk, altaluk szep a vilag."

A trágár és alpári 'dajcstomi' üzenetei láttán az is fölvetődött bennünk: ennek az embernek fogalma nincs a nyilvánosságról. Sok máshoz sem ért. A pesti magyar-holland előtt jósolt (ő az MTK elnöke!), de aztán módosítania kellett: "Napokkal ezelőtt megmondtam, hogy meg fogjuk verni a hollandokat. Csak a sportágat tévesztettem el...Jeges nemzet lettünk!"

Bárki üzenhet dajcstominak

Végtelenül egyszerű Deutch képviselő úrral fölvenni a kapcsolatot. Ehhez regisztrálni kell a twitteren, majd eljuttatni neki a @dajcstomi címre az üzenetet. Ezt tette Sruttyenbracker polgártárs is, amikor alkalmazkodva a képviselő szóhasználatához, ezt üzente neki: "Hogy a fasz üsse ki az összes fogadat, te ribanc!"

Deutsch úr a webkettő új magyar sztárjától elvárható módon reagált a felvetésre: "A ribancot nem értem. A többi rendben."

Deutsch Tamás a Facebookot reklámozza
Budapest, 2011. január 21. Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő sajtótájékoztatón jelenti be, hogy csatlakozik a Facebook közösségi portálon indított Elég a hazugságokból néven indított csoporthoz. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.