'Harácsolt, s embereket nyomorított meg a pécsi püspökség'

Házkutatást tartott a rendőrség a közelmúltban Wolf Gyulánál, a Pécsi Egyházmegye volt gazdasági főigazgatójánál - adta hírül hétfőn a bama.hu hírportál.

Fenyvesi Csaba, Wolf Gyula jogi képviselője megerősítette, hogy a rendőrség Pécsen és Mohácson iratokat foglalt le, melyeket a volt vagyonkezelő önként adott át. A jogi képviselő megjegyezte: a hatóságokkal készségesen együttműködő Wolf Gyula továbbra sem gyanúsított - olvasható a bama.hu hírportálon.

A Pécsi Egyházmegye az új vezetője, Udvardy György húsvéthétfői beiktatását és elődje, Mayer Mihály januári lemondását megelőzően tavaly októberben került a figyelem középpontjába. Az ügyészség nyomozást rendelt el, miután a feljelentők bűncselekményekkel, köztük pénzügyi, okirat-hamisítási és szexuális ügyekkel hozták összefüggésbe Mayer Mihályt és Wolf Gyula volt egyházmegyei gazdasági igazgatót. Az ügyben csalás és más bűncselekmények gyanújával a Somogy megyei rendőrök nyomoznak.

A bama.hu egy másik cikkében idézett abból az interjúból, melyet az Egyházfórum készített az első feljelentővel. A folyóiratnak nyilatkozó férfi papként dolgozott a Pécsi Egyházmegyénél, de kilépett és családot alapított. Azt mondta: papként óhatatlanul látta a színfalak mögött zajló eseményeket. Azt, hogy "a vezetés egyre jobban elszakad a hívektől, a paptestvérektől, a püspökség egyfajta személyes uralommá változott". "Belső információim voltak arról, hogy a püspöki vezetés életében már nem az a fontos, hogy az egyház dolgai jól menjenek. Az egyéni érdekek kerültek előtérbe: a vagyonszerzés, s a jólét növelése. Találkoztam jó néhány emberrel, akiket szinte megnyomorítottak a püspökségen, és akik már régóta szenvedtek az egyházi vezetés visszaélései miatt" - közölte.

A feljelentő elárulta, hogy találkozott több áldozattal és tanúval, akik "elmondtak megdöbbentő eseteket". "Egy ismeretlentől is kapott anyagokat", azok mind szerepelnek a feljelentésében - írta az Egyházfórum cikkére hivatkozva a bama.hu.

Mayer Mihály lemondása után a püspökséget irányító Veres András apostoli kormányzó a hívekhez intézett februári körlevelében azt írta: "a sajtóban is tárgyalt esetek nem mindegyikében érte alaptalanul vád az egyházmegyét". Mayer Mihály ugyanakkor egy március elején adott televíziós interjúban azt mondta: nem tud arról, hogy a püspökségnél gazdasági visszaélések és szexuális bűncselekmények történtek volna. Felhívta a figyelmet arra, hogy a feljelentésekben foglalt állításokat bizonyítani kell. Hangoztatta, hogy megítélése szerint a média ebben a témában nem biztosította az ártatlanság vélelmét, az ügyben egy személye ellen irányuló médiaháború, "médialincselés" folyik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.