Ujjlenyomat a minisztertől

Az útlevélben az ujjlenyomat rögzítésével lehet garantálni, hogy a dokumentum felmutatóját egyértelműen azonosítani lehessen - mondta Draskovics Tibor az új biometrikus útlevelek bevezetésével kapcsolatban.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a második generációs, úgynevezett biometrikus útlevelek bemutatójáról rendezett sajtótájékoztatóján elmondta: húsz évvel a vasfüggöny lebontása után az ujjlenyomatot is tartalmazó második generációs útlevelek bevezetése újabb lépés ahhoz, hogy az európai közösség egészének garantálható legyyen a nagyobb biztonsága. Az intézkedés azt szolgálja, hogy ki lehessen szűrni azokat, akik visszaélnének az unió "értékes" útlevelével.

új útlevél
új útlevél, ujjlenyomat, személyazonosító, 2009-06-30,

A sajtótájékoztatón Draskovics Tibortól vettek ujjlenyomatot, így mutatták be az a rögzítés menetét.

A szaktárca vezetője kiemelte: az újfajta dokumentum - amelyet június 28-ától állítanak ki - továbbra is az okmányirodákban igényelhető, ahol leveszik az ujjlenyomatot is, ami mindössze néhány percet vesz igénybe. Az ujjlenyomatokat nem tárolják, azokat csak az útlevélben lévő chip tartalmazza. Az eljárás miatt az igénylőnek személyesen kell megjelennie a kérelem benyújtásakor. Az elkészült okmányokat továbbra is személyesen az okmányirodákban lehet átvenni, vagy postázzák.

Magyarország 2006. augusztus 29-étől bocsát ki chippel ellátott útlevelet, ám azok az azonosítók közül még csak az arcképet tartalmazzák. Arra nincs mód, hogy az első generációs chipekre utólag rögzítsék a tulajdonos ujjnyomatát, mivel a rádiófrekvenciás chipet az adatok biztonsága érdekében "lezárták".

A miniszter további változásként említette, hogy a 14 éven  aluliak számára személyi igazolványt igényelhet a szülő vagy a törvényes képviselő, szintén június 28-tól. Ennek célja, hogy a 14 éven aluliaknak ne legyen szükségük útlevélre, ha az EU  tagországaiba és azokba az államokba utaznak, ahová a magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal beléphetnek. Az első  személyi igazolvány kiváltása ingyenes.

E lehetőség további előnye, hogy annak, aki kiváltja a gyermekszemélyit, a jövőben nem kell születési anyakönyvi kivonattal igazolnia a gyereke és közte fennálló kapcsolatot, s az igazolványt más hivatalos eljárásokban is fel lehet használni. Lehetőség van arra is, hogy a jövőben a kiskorúak számára kiadott lakcímkártyába bejegyezzék a szülő vagy más törvényes  képviselő nevét és telefonszámát, így a szülő azonnal értesíthető.

Szintén június 28-tól lehetőség van arra, hogy a csecsemők megszületésekor a kórházban egy aláírással a szülők elindíthassák az ilyenkor szükséges adminisztrációt, és postán kapják meg a gyerek valamennyi dokumentumát, mint például az adószámát vagy a társadalombiztosítási azonosítóját.

Draskovics Tibor hangsúlyozta: évente 80-90 ezer gyerek születik, és azt az időt, amit a kismamák a hat állami nyilvántartásba történő bejelentéssel töltöttek, ezentúl megspórolhatják.

Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának vezetője elmondta: hétfőn hatezer második generációs útlevelet adtak ki az okmányirodák, az előző napokban is körülbelül ennyit. Azzal kapcsolatban, hogy emelkednek az útlevél kiállításának illetékei, megjegyezte: a 32 oldalas, burgundivörös útlevél előállítása 8514 forintba kerül, az illeték 7 500 forint. Németországban egy hasonló útlevél előállítása és az illeték 59 euró (keddi árfolyamon 16 ezer forint).

A második generációs biometrikus útlevél bevezetését az Európai Unió 989 millió forinttal támogatta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.