'Továbbra sem lehet bizonyítani a családon belüli erőszakot'

A családon belüli erőszakról szóló törvényjavaslatot kritizálta az interpellációk végén a Párbeszéd Magyarországért. Az azonnali kérdések során egy LIFE pályázatról, az internet cenzúrájáról, a vasúti díjakról, a trafikokról és a nyugdíjpótlékok felülvizsgálatáról is szó esett a parlament keddi ülésén.

Szabó Tímea (független) interpellációjában arról beszélt, hogy csak nyolc hónap után - négy hónap késéssel - nyújtotta be a kormány a családon belüli erőszakról szóló törvényjavaslatot. A Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusa azt mondta, hogy az indítványról nem folyt társadalmi vita, az csak a meglévő tényállásokat szigorította ráadásul kimaradt belőle a lelki bántalmazás és a gazdasági kizsákmányolás. Továbbra sem lehet bizonyítani a családon belüli erőszakot - folytatta kritikáját a képviselő, aki szerint nők és gyermekek százezreit hagyták cserben.

Doncsev András az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára közölte: a kormány kezdetektől fogva kiemelt feladatának tekinti, hogy megoldást találjon a társadalom széles körét érintő problémára. A kabinet védelmet nyújt azoknak, akiket hozzátartozójuk bántalmaz - szögezte le. Hangsúlyozta, hogy az ügyben hat egyeztetésen és egy parlamenti nyíltnapon vannak túl. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium valamennyi civil javaslatot és a nemzetközi egyezmények ajánlásait is megvizsgálta - mondta az államtitkár.

Szabó Tímea a választ nem fogadta el, ezt a parlament tette meg 203 igennel, 44 nem és 25 tartózkodás ellenében.

Az azonnali kérdések sorát nyitó Szabó Imre (MSZP) arról beszélt, hogy Magyarország hárommilliárd forintot utasít vissza, amikor felmond egy megkötött szerződést és lemond egy olyan, a LIFE programhoz tartozó pályázatot, aminek segítségével a Hortobágyi Nemzeti Park területén lehetett volna munkahelyeket teremteni és elősegíteni a természeti értékek megőrzését.

Illés Zoltán a vidékfejlesztési tárca államtitkára azt felelte: megvizsgálták a kérdést és úgy döntöttek, hogy a programot meg fogják valósítani. A kérdés a kormány elé fog kerülni - hangsúlyozta. Gőgös Zoltán viszontválaszában azt mondta, örül az államtitkár szavainak, de így viszont arra kíváncsi, hogy Budai Gyula államtitkár korábban miért írta azt egy kérdésükre, hogy a pályázatot mégsem hajtják végre.

Volner János (Jobbik) azt hangsúlyozta, hogy a közelmúltban napvilágot látott információk szerint a kormány "cenzúrázni" szeretné az internetet. A törekvést a pedofília visszaszorításával akadályozzák, pedig nyilvánvalóan arról van szó, hogy meg szeretnék akadályozni egyes politikai vélemények célbajuttatását - jelentette ki.

Feltette a kérdést, hogy a törvénnyel konkrét egész honlapokat, például a kuruc.infó-t szeretnék letiltani vagy csak egyes, jogsértőnek ítélt tartalmakra vonatkozik a tiltás. A cenzúrázásról szóló felvetést visszautasító Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy bűncselekmény gyanúja vagy megvalósulása esetén bírósági ítélet alapján lenne blokkolható vagy eltávolítható az adott tartalom. Hozzátette: ha megoldható, akkor csak a honlapok egyes részeit blokkolnák, ha nem, akkor az egész oldalt.

Hoppál Péter (Fidesz) azt mondta, hogy a szocialista vezetésű kormányok 2002-2010 között 140 százalékos áremelést hajtottak végre a vasúti közlekedésben, miközben regisztrációs jegyet és 500 forintos pótdíjat vezettek be. Szavai szerint eközben legalább 29 szárnyvonalat is bezártak, pedig azzal nem csökkentették a költségeket.

Fónagy János azt felelte, hogy kritikus helyzetben vették át a vasutat, ahol 2002-2010 között 140 százalékkal emelkedtek a tarifák. Az indokolatlan kiszervezések, a párhuzamosan indított Volán-járatok miatt elveszített utazóközönség is rontott a helyzete. A jelenlegi kormány 2010-ben szembenézett a helyzettel a korábban megszüntetett vonalak közül 11-en, összesen 385 kilométeren újraindították a forgalmat.

Nemény András (MSZP) a trafiküggyel kapcsolatban úgy fogalmazott: a szekszárdi hangfelvétel egyértelműen bizonyítja, hogy fideszes politikusok maguknak, rokonaiknak, vagy ismerőseiknek osztottak ki trafikokat. "Mi ez ha nem" különleges személyes adatokkal való visszaélés, hivatali visszaélés, hivatali vesztegetés, vagy befolyással üzérkedés - kérdezte a szocialista politikus, aki azt is tudni szerette volna: hány feljelentést tett eddig a kormány? Szerinte a fideszes politikusok "inkább megsemmisülnek erkölcsileg, mint hogy beismerjék: bűnt követtek el".

Navracsics Tibor válaszában visszakérdezett: Nemény András miért nem tett feljelentést. Hangsúlyozta: nem gondolja, hogy hivatali visszaélés, vagy egyéb bűncselekmény történt volna az ügyben, de ez az ő véleménye a hangfelvétel alapján, ha "az MSZP ezt másképp gondolja, akkor tegyen feljelentést".

Novák Előd (Jobbik) felszólalásában "félmegoldásnak is kevés látszatintézkedésnek" nevezte, hogy a kormány hosszas "időhúzás" után is csak a kommunista nyugdíjpótlékok 10 százalékát találta indokolatlannak. Az ellenzéki politikus azt szerette volna tudni, hogy mikor történik meg végre a teljes felülvizsgálat?

Navracsics Tibor igazságügyi miniszter válaszában ismertette azoknak a körét, akiket érint a nyugdíjpótlékok megvonása. Hangsúlyozta: egy történészbizottság állította össze a megvonás alapját szolgáltató listát, ez azonban nem végleges, a testület tovább folytatja a munkáját az "adatvédelmi szabályok teljes tiszteletben tartása mellett".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.