'Területi igényt' nyújtana be a Jobbik a trianoni területekre

A jobbikos Volner János szerint van az a "szerencsés történelmi szituáció", amikor területi igényt kell benyújtani a Trinanonkor elcsatolt országrészekre.

Adott helyzetben területi igényt kell bejelenteni a Trianonban elcsatolt részekre – többek között erről beszélt Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese a köztévé reggeli műsorában. A szélsőjobboldali párt politikusától a Népszabadság munkatársa arra várt választ, hogy miként kell értelmezni - a szintén jobbikos - Gaudi-Nagy Tamás korábbi kijelentését, miszerint „elkerülhetetlen a trianoni békediktátum felülvizsgálata, mert tarthatatlan, hogy a kilencvenhárom évvel ezelőtti döntés változatlan maradjon”.

Volner ezzel kapcsolatban azt válaszolta: a Jobbik álláspontja szerint Trianon egy olyan fájdalmas veszteség volt az ország számára, amit nem tekintenek a történelembe bebetonozottnak. „Mi, nemzeti pártként a nemzeti összetartozást illetően nem csak a szavakban hisz, de tettekben is. (…) Ha egyszer, előáll egy szerencsés történelmi szituáció, hogy Magyarország bejelentheti területi igényét ezekre a területekre, akkor azt kell tenni” - fogalmazott többek között a politikus, erősen kritizálva a magyar diplomácia teljesítményét például a szerb autonómia törekvésekkel és az ott tapasztalt „magyar-verésekkel” kapcsolatban. Volner egyébként az általa megfogalmazott „szerencsés szituációra”, az elmúlt évtizedekben tapasztalt polgárháborúkat, illetve országállamok felbomlását hozta példaként.

„Azt látjuk, hogy a románok ezen a téren kevésbé volt begyulladva, mint a magyar kormány, és sikeresek lettek. Mi semmi egyebet nem szeretnénk. Mi nem tankokkal vonulnánk, nem ilyen víziókat, mint amit a baloldal velük kapcsolatban sokszor sugalmaz. Mi azt mondjuk, a nemzeti összetartozást tettekre kell váltani” - tette hozzá Volner János.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.