'Távozzanak az Országos Cigány Maffia vezetői'

A cigányság valós politikai érdekképviseletének megteremtéséért, a jelenlegi roma politikai vezetés azonnali távozásáért tartott demonstrációt mintegy százötven ember részvételével a Megújult Magyarországi Roma Összefogás Párt hétfőn a Képviselői Irodaház előtt.

Szajkó Béla, a roma politikai tömörülés vezetője azt mondta: „a nyolcosztályos analfabéta romapolitikai vezetés” helyett roma értelmiségieknek kell vezetnie a cigányságot. Ezért azonnali távozásra szólította fel Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselőt, Farkas Flórián fideszes honatyát, a Lungo Drom elnökét és Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat vezetőjét.

A megmozdulás szervezője szerint „a jelenlegi korrupt roma politikai elit” nem a cigányságot képviseli, ezért petíciót akartak átadni Orbán Viktor Fidesz-elnöknek, „mint Magyarország leendő miniszterelnökének”, de azt nem vette át senki.

Szajkó Béla több társával mintegy negyed órán át állt a Képviselői Irodaház bejárata előtt, ahonnan több országgyűlési képviselő is a parlament első őszi ülésnapjára sietett. Farkas Flórián, a Fidesz képviselője is lejött a lépcsőn. Majd odament a demonstráció delegációjához, kezet fogott velük. Kérdezte, hol van a petíció, de azt Szajkó Béla nem adta át, azt hangoztatva, „köztársasági kegyelmet kapó emberekkel nem tárgyal”, és „megkárosította ötmillió forinttal”.

A Lungo Drom elnöke erre úgy válaszolt, hogy az állítás „aljas rágalom”, és kész beperelni Szajkó Bélát. A rövid szóváltás után a honatya távozott, míg a tüntetés vezetői tovább várták Orbán Viktort, de nem sikerült átadni számára az iratot. Szajkó Béla újságíróknak nem kívánta elárulni, hogy a petíció mit tartalmaz, mindössze annyit mondott, hogy „a cigányság helyzetét foglalták össze 2000-től a mai napig”.

Közlése szerint azért szervezték a demonstrációt, mert a magyarországi cigányságnak elege van Teleki László, Kolompár Orbán és Farkas Flórián „a cigányságot kiforgató politizálásából”, az egymás között „lealkudozott pozíciók betöltéséből”.

A Megújult Magyarországi Roma Összefogás Párt elnöke a transzparenseket tartó, vidékről érkezett roma tüntetők előtt azt mondta: „az Alkotmánybíróságnál kezdeményezik, hogy az Országos Cigány Önkormányzatot nevezzék át Országos Cigány Maffiának”, ugyanis a cigányság zsarolásával, közpénzek elherdálásával foglalkoznak a valós képviselet helyett.

A Magyarországi Roma Összefogás Párt aktivistái állnak transzparensekkel a kezükben a  szervezetnek az Országos Cigány Önkormányzat vezetése és más roma vezetők elleni tiltakozásán
Budapest, 2009. szeptember 14. A Magyarországi Roma Összefogás Párt aktivistái állnak transzparensekkel a kezükben a szervezetnek az Országos Cigány Önkormányzat vezetése és más roma vezetők elleni tiltakozásán a Képviselői Irodaház mellett. A feliratok: „Farkas Flórián úr/ Fizetés nélkül/ távozott az/étteremből!” és Teleki László úr/valaki valamiben/megállapodik azt/illő teljesíteni!” MTI Fotó: Kovács Tamás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.