'Tarlós rendeleti úton zsarolja az autósokat'

A Jobbik szerint alkotmányellenes lehet a budapesti parkolási rendelet szerdán elfogadott módosítása, amelynek értelmében parkolási tartozás esetén nem lehet lakossági parkolási engedélyt kiadni.

Pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt fővárosi elnöke, Staudt Gábor emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében lakossági parkolási engedély és a védett övezetekbe érvényes lakossági behajtási, illetve várakozási engedély csak akkor adható ki, ha a kérelem beadásának időpontjában a kérelmezett gépjárműre nincs 30 napnál régebbi, jogosulatlan parkolás miatt kiszabott, és nem vitatott parkolási díjkülönbözet és pótdíjtartozás.

Az ellenzéki politikus szerint elfogadhatatlan, hogy a főváros vezetése tulajdonképpen „rendeleti úton zsarolja meg” az autósokat, hiszen ezek a bírságok sok esetben „nem is megalapozottak”, mégis az autósoknak kell „bizonyítaniuk, hogy egy magáncég nyilvántartásában miért szerepelnek, vagy nem szerepelnek, ennek a hátrányos hatásait viszont folyamatosan el kell szenvedniük”. A Jobbik számításai szerint a két fővárosi parkolási cégnél összesen több százezer autóst érinthet az új döntés.

Kérdésre válaszolva Staudt Gábor azt mondta: ha még lesz erre jogi lehetőségük, akkor a rendelet érvénybe lépése után az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordulnak. A Jobbik budapesti elnöke emlékeztetett arra, hogy az új alkotmány kormánypárti tervezetében ugyanis az szerepel, hogy az Ab „az országgyűlési képviselők egynegyedének kezdeményezésére felülvizsgálja a jogszabályok alaptörvénnyel való összhangját”. Szerinte ez lényegében azt jelenti, hogy csak a kormánypárti frakciók kezdeményezhetnek alkotmánybírósági felülvizsgálatot, így lehet, hogy a Jobbiknak már nem lesz esélye a taláros testület véleményét kikérni a budapesti parkolási rendelettel kapcsolatban.

(Forrás: Hírszerző)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.