'Szökőár' Angyalföldön

Új szökőkút épült a XIII. kerületben a Dagály utca 20. szám alatti közparkban, a műtárgyat pénteken avatják fel. A 14 millió forintból készült szökőkúttal együtt az önkormányzat már csaknem százmillió forintot fordított ilyen célra.

Mivel a víz jelenléte a köztereken javítja az ott élők közérzetét, s a mikroklímát, ezért Angyalföld fontosnak tartja a hét éve megkezdett szökőkútépítések folytatását. Az AngyalZöld elnevezésű program kiemelt figyelmet fordít a XIII. kerület zöldhálózatának fontos elemére, a vízfelületekre. A program kezdetekor, 2003-ban két új szökőkút épült a Fiastyúk parkban és a Gyöngyösi sétányon, mindkettő Minya Mária keramikus műalkotásaival. Rá négy évre a Tomori közben álló Ifjúság (Béke) kútja a Budapest Galériával közösen lett helyre állítva a kutat szegélyező Vedres Márk által készített műalkotásokkal együtt; 2008-ban a Béke tér nyugati oldalán felújított és pihenőparkká alakított közkertben építettek egy új szökőkutat fémkompozíciós vízképpel. Majd a Marina Part beruházás keretében a Dunaparti sétányon csobogó, az Országbíró utca 46. szám alatti társasház előkertjében épült szökőkút.

Tavaly a Gyermek téren vízjátékkal, a Hollán Ernő utca sétáló utcai szakaszán vízfilmet képező csobogósorral létesült szintén kerületi beruházásban két új szökőkút. Az önkormányzat kérésére, a Capital Square irodaház beruházásának részeként a Váci úton is építettek egy szökőkutat.

Idén a Dagály utca 20. szám alatti közkertben és rövidesen a Ditrói Mór sétálóutca részeként vehetik birtokba a kerület polgárai az új építményeket. A Dagály utcai szökőkút átadása holnap délelőtt 11 órakor lesz. Medencéjének átmérője 4,5 méter, melyet 1,2 méter széles, díszburkolatú járda vesz körül. A 48 darab, szögben állítható, álló fúvókát középen habosító, függőleges fúvóka egészíti ki. A látványt emeli a négylámpás díszvilágítás és a programozható vízjáték. A beruházás 14 millió forintba került.

A felsorolt tizenegy szökőkút építésére az önkormányzat csaknem százmillió, a magánberuházók majd’ húszmillió forintot költöttek. Jóllehet a szökőkutakat a lakosság kedvezően fogadja, ugyanakkor (sőt talán épp ezért) a nyári időszakban előfordul a rendeltetés ellenes használat, például a szökőkutakban egyébként tiltott fürdőzés. Ezek átlagos, éves üzemeltetési költsége egyébként másfélmillió forint.

A szökőkútprogramot a kerület folytatni szeretné, az új helyszínek kijelölése a következő időszak zöldhálózat-fejlesztési programjának részeként megtörténik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.