'Szili Katalint a Fidesz megalázta'

Lamperth Mónika volt belügyminiszer a Ma Reggelben beszélt arról, hogy sajnálja Szili Katalint, ugyanis véleménye szerint a független parlamenti politikust a Fidesz megalázta.

Lamperth Mónika az alkotmányozási folyamatot elemezve kiemelte: sajnálja Szili Katalint, ugyanis véleménye szerint a független parlamenti politikust a Fidesz megalázta. Sajnálom, hogy nem veszi észre Szili, hogy a Fidesznek csak díszítősornak kellett az alkotmányozáshoz - mondta az MSZP Közjogi kabinetjének vezetője.

Az MSZP nem állítja, hogy minden kistelepülésen szükség lenne önkormányzatra, de ennek lehetőségét az új alkotmányban is fenn kell tartani - mondta a parlamenti képviselő. Hozzátéve: ha képviselőtestületre nem is, de megválasztott helyi képviselőre minden településnek szüksége van.

A politikus úgy véli, két okból hátrányos az, ha az alaptörvény nem tartalmazza a helyi közösségek önkormányzathoz való jogát. Egyrészt ennek hiányában a jövőben egy tollvonással megszüntethetik egy település önkormányzatát, másrészt csorbul a közvetlen véleménynyilvánítás joga, amit a helyi népszavazás garantál.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP miért nem vesz részt az alkotmányozásban, Lamperth Mónika, elmondta: a szocialista párt kezdetben konstruktívan állt az alkotmánymódosítási kezdeményezések mellé, javaslatokat is benyújtott. Ám később, a Fidesz politikáját látva úgy vélték, egy erős jelzésre van szükség ahhoz, hogy a kormánypárt észrevegye: nem demokratikusan úton halad.

(Forrás: Hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.