"Szerethető és következetes SZDSZ"

Szerethető SZDSZ-t akar formálni a liberális párt elnökjelöltje, Retkes Attila. Olyat, amelyik a Deák Ferenc és Eötvös József által fémjelzett nemzeti liberalizmusra és a két világháború közötti polgári liberalizmusra építve következetesen kiáll értékei és álláspontja mellett, s nem akarja kitalálni, mi lenne jó a társadalom többségének.

Elnökké választása esetén az SZDSZ ellenzéki pártként politizálna, nem támogatná tovább a Bajnai-kormányt, mivel az nem szakértői, hanem szocialista kormány - nyilatkozta a több helyi szabad demokrata szervezet, így a budapesti választmány által is támogatott Retkes Attila hétfőn. Hozzátette, az ország érdekét szolgáló, széles társadalmi konszenzuson alapuló konkrét válságkezelő intézkedéseket azonban továbbra is támogatni tudják.

A párt elnöki posztjára pályázó politikus kifejtette, olyan "szavahihető, szerethető és gyakorlatias" SZDSZ-t szeretne, amely a Deák Ferenc és Eötvös József által fémjelzett nemzeti liberalizmusra és a két világháború közötti polgári liberalizmusra építve mindenkor következetesen kiáll értékei és álláspontja mellett, hazaszerető, és egyúttal felelősséget vállal a határon túli magyarok sorsáért is.

Retkes Attila rámutatott, az SZDSZ-nek olyan szavahihető pártnak kell lennie, amelynek eszmerendszere, programja és ennek megvalósítása is bármikor nyomon követhető, számon kérhető, legyen szó parlamenti vagy önkormányzati döntésekről. Olyan SZDSZ-re van szükség, amely végre nem akarja kitalálni, hogy mi lenne jó a társadalom  többségének, hanem valódi párbeszédet kezdeményez a választópolgárokkal és a szakmai szervezetekkel. A dialógus eredményeként kialakított szakpolitikai programját pedig nem elefántcsonttoronyból, hanem emberközelből, "nem fellengzős szövegekkel", hanem kemény munkával igyekszik megvalósítani.

Retkes Attila arra törekszik, hogy az SZDSZ "szerethető" legyen.  A párt jelenlegi elutasítottságának, az európai parlamenti választási kudarc igazi oka "az a nagyképűség és  hiteltelenség" volt, ami néhány kivételtől eltekintve, az elmúlt években jellemezte az SZDSZ médiában megszólaló politikusait. Ezen a politikán gyökeresen és azonnal változtatni  kell. Szerény, tisztességes, határozott és következetes, a társadalom szélesebb csoportjai számára is elfogadható párttal, ilyen politizálással fokozatosan  visszaszerezhetik az elveszett választóik és a támogatóik bizalmát.

Retkes Attila szólt arról is, hogy elnökként új, a pártvezetéssel mindenben együttműködő országgyűlési frakcióvezető személyére tenne javaslatot. Az elmúlt egy évben ugyanis a párt  vezetése és a parlamenti frakció szűk többsége élesen szemben állt egymással, és ez jelentősen hozzájárult az SZDSZ hitelvesztéséhez, elutasítottságához. Régi politikai közhely, hogy a pártnak van frakciója, és nem a frakciónak pártja - fűzte hozzá.

Retkes Attila  fontosnak tartja az SZDSZ-től fokozatosan eltávolodott régi értelmiségi bázisok visszaszerzését éppúgy, mint a rendszerváltás óta felnőtt, szabadelvűen gondolkodó értelmiségiek megnyerését. Olyan értelmiségieket, akik - bár liberálisak - a jelenlegi SZDSZ-t vállalhatatlannak tartják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.