'Sunyi előterjesztésbe' csomagolt szuperbizottság

Öt tagú bizottság kezébe adta a főváros az összes közterülettel kapcsolatos döntéshozatalt, ráadásul az előterjesztésbe belerejtették a közgyűlések összehívására vonatkozó szabályok módosítását is.

Öt tagú bizottság dönt ezentúl a főváros tulajdonában álló közterületek - beleértve az épületeket is - használati engedélyeinek kiadásáról, illetve az "ellenszolgáltatás értékarányosságáról", azaz a közterület használatának díjáról. Így például ez a bizottság dönt ezentúl a Sziget fesztiválról (pontosabban a Hajógyári sziget területhasználati díjáról), és minden olyan rendezvényről, ami fővárosi közterületet érint. Ezek sora végtelenül hosszú a több tíz- vagy százezer embert megmozgató nagyrendezvényektől, fesztiváloktól a kempingasztalról alkalmilag cukorkát kínáló árus engedélyéig.

Autómentes nap az Andrássy úton. Bizottsági hatáskör

A bizottság hatáskörébe tartozik továbbá a taxiállomások létesítésére, használatára és üzemeltetésére vonatkozó hozzájárulás kiadása. Ezen felül ők döntenek a Hősök tere és egyéb kiemelt közterületek használatáról is. A fideszes vezetésű bizottság írja ki ezentúl a közterületi sportverseny megrendezésére vonatkozó pályázatokat is ők írják ki és bírálják el.

A Fidesz eredeti javaslata szerint 3 taggal hozták volna létre a bizottságot, a a szokásos 7 főnél kisebb létszámot a hatékonyabb működéssel indokolták. A Jobbik ugyanakkor éppen az évente több száz milliós döntésekre hivatkozva kérte a normál létszám visszaállítását, végül kompromisszum született az öt tagról Három helyet kap a Fidesz egyet-egyet pedig a Jobbik és az LMP. Az MSZP közölte: nem vesz részt ebben.

Egyrészt attól tartanak, hogy a bizottság felállításával kicsúszik a főváros kezéből és átláthatatlanná válik a közterületek használatával kapcsolatos döntéshozatal. A szocialisták sunyinak is nevezték a bizottság létrehozásáról szóló előterjesztést , mivel ebbe csempészték bele az szervezeti és működési szabályzat változtatását is, ami a rendes és rendkívüli közgyűlések összehívásának rendjét módosítja. Az új szabályok szerint az előterjesztéseket elég 3-4 nappal a közgyűlés időpontja előtt kiküldeni a képviselőknek. Felhívták a figyelmet, hogy egy-egy közgyűlésre 200 oldalnyi előterjesztést kell áttanulmányozni, erre azonban így nem jut idő. Ezzel a húzással lehetetlenné teszik az érdemi döntéshozatalt és szavazógéppé minősítik le a közgyűlést.

Kaltenbach Jenő, (LMP) arra figyelmeztetett, hogy a módosítással kapcsolatban alkotmányossági kifogások merülnek fel ezért ők felkérik az Alkotmánybíróságot a rendelet felülvizsgálatára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.