'Sukoró továbbra is egy nagy kormányzati lopás'

A Magosz igazgatója, Budai Gyula szerint a sukorói telekcsere-szerződéssel kapcsolatban két ember, Tátrai Miklós, a nemzeti vagyonkezelő volt vezérigazgatója és Benedek Fülöp vezérigazgató-helyettes felelősségét alapozzák meg azok az iratok, amelyeket kedden adott át az ügyészségnek.

"Sukoró továbbra is nem más, mint egy nagy kormányzati lopás" - fogalmazott sajtótájékoztatóján Budai Gyula, a Magyar  Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója, miután átadta a Központi Nyomozó Főügyészségnek a birtokában lévő iratokat. Közölte: a dokumentumokban olyan utasítások vannak, amelyek alapján a szerződést aláíró Tátrai Miklósnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezeő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatójának, s az előterjesztő, Benedek Fülöpnek, az MNV vezérigazgatóü-helyettesének is tisztában kellett volna lennie azzal, hogy amikor a csereszerződést megkötik, szándékosan megszegik a szabályokat.

Budapest, 2009. október 20.
Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos dokumentumokat mutatja a sajtó képviselőinek a Központi Nyomozó Főügyészség (KN
Budapest, 2009. október 20. Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos dokumentumokat mutatja a sajtó képviselőinek a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) épülete előtt, amelyek szerinte a kormányzat érintettségét igazolják, és amelyeket átadott a nyomozó főügyészségnek. MTI Fotó: Kovács Tamás

A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője - a kirendelt igazságügyi szakértő véleménye alapján - október 1-jén közölte, hogy valós értéküknél csaknem 600 millió forinttal drágábban szerepelnek a sukorói ingatlancsere szerződésében a pilisi és albertirsai földterületek.
Budai Gyula szerint egy Oszkó Péter részére írt belső, pénzügyminisztériumi levélből kiderül: a tárcavezetőnek azt javasolták a minisztériumban, hogy azonnali hatállyal álljanak el a szerződéstől, másodlagos megoldásként pedig azt vázolták, hogy semmisség miatt támadják meg a kontraktust.

Ebben a feljegyzésben az is szerepelt - folytatta a magoszos igazgató -, hogy az izraeli befektető pilisi és albertirsai területein APEH-végrehajtási jog van, vagyis köztartozása van a befektetőnek; ennek alapján pedig a vagyonkezelő elállhat a szerződéstől. Ezt a feljegyzést október 5-én írták alá, tehát még azelőtt, hogy Oszkó Péter azt mondta az újságíróknak, hogy 30 napot adott az MNV-nek a befektetővel való egyeztetésre. Azaz a pénzügyminiszternek tudomása volt arról, hogy köztartozás van a pilisi és albertirsai ingatlanokon. Budai Gyula szerint Oszkó Péter "ismételten hazudott".

Arra a kérdésre, hogy az ügyészségnek átadott iratok mit tartalmaznak, kifejtette: a koncessziós szerződést, a Pénzügyminisztérium titkos belső levelezését az izraeli befektetővel, az MNV belső utasításait, amelyek alapján nem köthettek volna csereszerződést, valamint tanácsi döntéseket, amelyek alapján "egyértelműen bebizonyítható, hogy mind Tátrai  Miklós, mind Benedek Fülöp szándékosan szegte meg azokat az előírásokat, amelyeket a jogszabály, illetve a belső utasítások előírnak számukra".

A Pénzügyminisztérium október 9-ei tájékoztatása szerint a tárcavezető a sukorói telekcsere ügyében az eredeti állapot helyreállítását kezdeményezte, továbbá létrejött a játékkaszinó üzemeltetésére szóló koncessziós szerződés.

A King's City elnevezésű beruházásra egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport készül, amely 2013 közepére 275 milliárd forintos költséggel gigantikus idegenforgalmi komplexumot szeretne létrehozni a Velencei-tó északi partján. A hetvenhektáros területen szállodák és éttermek épülnének, valamint élményfürdő, golfpálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztatóközpont is helyet kapna.

Az ingatlan, amelyen a komplexum épül, Sukoró külterületén van. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez az egyik befektető, Joav Blum úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserébe a magyar államnak a Pest megyében található összesen 183 hektárnyi gyümölcsösét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.