"Soli deo gloria" - megalakult a második Orbán-kormány

Megalakult a második Orbán-kormány. Orbán Viktor miniszterelnöki eskütétele előtt azt mondta: "több millió magyar ember vállán állunk, akiket a munkánkkal szerényen és alázattal kell szolgálnunk". A miniszterelnök kitart az alkotmányos "kétharmados forradalom" mellett.

"Miniszterenököket, egy ország vezetőit néha elcsábítja az a gondolat, hogy ők nagy emberek. Ez tévedés. Úgy van az, hogy ha nagynak látszunk az azért van, mert nagy emerek vállán állunk. És ha nemcsak nagynak, hanem erősnek is látszunk, mert - a legnagyszerűbb parlamenti pillanatok idején is hagy emlékeztessem magunkat arra -, hogy nagyon sok, több millió magyar ember vállán állunk, akiket a munkánkkal szerényen és alázattal kell szolgálnunk - erről beszélt Orbán Viktor délelőtt a parlament ülésén, mielőtt az Országgyűlés 261 szavazattal 107 nem ellenében a rendszerváltás utáni kilencedik kormány miniszterelnökének választotta. (Az ellenzéki oldal, a szocialisták, így Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is, nemmel szavaztak)

"Küzdőszellem"

A parlamentben a díszpáholyok, a karzatok magas közjogi méltóságokkal, a határon túli magyar szervezetek képviselőivel ,egyházi méltóságokkal és diplomáciai képviseltek munkatársaival teltek meg. Díszpáholyban foglalt helyet Sólyom László köztársasági elnök, Mádl Ferenc volt államfő, valamint az előző kormányok miniszterelnökei is.

Amikor a Nemzeti együttműködés című kormányprogram tízórás vitája során elhangzottakra reagált, Orbán Viktor komoly s egyszersmind könnyed tónust ütött meg, s közölte: a vita lezárult, most következik a munka. "S csak egyetlen hely van, ahol az eremény megelőzi a munkát, ez a hely a szótár. Ezért kérem önöket, dolgozzunk együtt, és ne arról vitzatkozzunk, hogyan kellene dolgoznunk" - fordult a Tisztelt Ház felé, hozzátéve: nem lehet már most lefolytatni az elkövetkező négy év vitáit - van iránytű: a célok, melyeket lépésről lépésre kell megközelíteni. "Előbb jussunk közös nevezőre aztán a parlament legszebb hagyományait követve vitázzunk".

Orbán Viktor mindamellett nagyszerűnek nevezte a program-vitát, mely szerinte "parázs érvpárbaj" volt, s fontosnak tartotta megjegyezni, "alig talált felé áradó rosszindulatot, ártani akaró szándékot". S noha nem szólt hozzá a vitához, érzékeltette: "nem veszett ki belőle a küzdőszellem", különösen akkor nem, ha olyan kérdésről van szó, mely "hazája szempontjából fontos".

Aztán megvédte a forradalom-definíciót, azt, hogy a 2010-es áprilisi választás forradalom volt. Mint mondta, nem az osztályharcos, hanem a nyugati iskolát képviseli (idézte a brit választást megnyert David Cameron miniszterelnököt, "folytatjuk a forradalmat"). Eszerint demokratikus keretek között is lehetséges "mély, átható változás", mely alapvetően megváltoztatja az életet. Emlékeztetett, hogy a választások előtt azt mondta, ha a következő kormány visszaadja az ország önbecsülését, és egyesíti a nemzetet egyesíti, az a forradalomnál is többet ér. De demokráciában a forradalom csak alkotmányos keretek között lehetséges.

Startol az alkotmányozás

A mostani "kétharmados forradalom" alkotmányos volt, "mert nem karjuk megdönteni a demokráciát". Itt az ideje, hogy megváltoztasusk a régi rendszert és módosítsuk az alkotmányt - hangoztatta Orbán Viktor, aki azt kérte Fidesz és a KDNP parlamenti frakciójától, hogy a jövő héten indítsa el az új alkotmány elkészítésének munkafolyamatát.

Cipőfűző és a provincionalizmus

Orbán Viktor egy általános megjegyzést is tett a vita kapcsán, mondván, úgy tűnik, "lóg a fejünk, a horizontunk csak a cipőfűzőig terjed". A magyar politikusok emeljék fel a fejüket, törjünk ki együtt a provincionlaizmusból - hívott fel Orbán Viktor. A volt kormánypárt, az MSZP soraiból érkező legtöbb bírálattal kapcsolatban - mondta - azt érezte, valójában nem vele, nem a programmal vitatkoznak, hanem a választókkal. "Ha a dolgok jó irányba mentek, és az előző kormány sikeres volt, akkor miért az eredmény, amit itt látunk a Házban? - vetette fel. Lehet, hogy a volt kormányzópárthoz tartozó képviselők méltánytalannak érzik a választók döntését, "de ezen nem tudok segíteni, ezzel együtt kell élni a következő választásokig. "Soli deo gloria. Egyedül Istené a dicsőség" - zárta beszédét Orbán Viktor.

Fanfárok, zászlók, eskütétel

Miután az Országgyűlés miniszterelnökké választotta, a fanfárok és a történelmi zászlók bevonulása után Orbán Viktor letette az esküt, s hangsúlyosan "Isten engem úgy segéljen!" -fogadalommal zárta. A jobboldali pardsorokban szűnni nem akaróan tapsolták. Aztán a miniszterelnök a parlamenti patkóban fogadta a gratulációkat, Kövér László meg is ölelte. Lendvai Ildikónak, az MSZP volt elnökének a megválasztott miniszterelnök elegánsan kezet is csókolt. Orbán Viktor Sólyom László köztársasági elnököt is üdvözölte, s kezet fogott a díszpáholyban valamennyi volt miniszterelnökkel, így Bajnai Gordonnal is.

A parlamenti folyosón Kövér László - aki a fideszes kormányalakítás tiszteletére levágatta a haját - azt mondta munkatársunknak, a következő kormánynak erő és szerencse kell, óriási feladatok előtt állnak. És nemcsak jól kell kormányozni, de politizálni is kell. A politikus "nem talált szavakat" arra, amit érzett Orbán Viktor megválasztásakor. Azt mondta az új miniszterelnökről, nemcsak a munkatársa, hanem a barátja is.

A folyosón, a Sándor-palotába siető Martonyi János jól hallhatóan arra figyelmzette vele tartó munkatársait: "ez plebejus-kormány lesz".

Politika ellenes politika - "csörgődobos sámán, vagy törzsfőnök"

A 2002-es, de még inkább a 2006-os választások után a fideszes politikusok között is voltak, akik "temették" Orbán Viktort. Már a polgári kormányzást követő vesztes választások után azt tanácsolták neki, legalább egy évre vonuljon el Brüsszelbe, legyen európai politikus, úgyis az Európai Néppárt alelnöke. Orbán Viktor ki is vonult - a magyar politika élvonalából. A politika-ellenes politika jegyében 2002 májusában a budai Várban a Dísz téren kijelentette: a haza nem lehet ellenzékben. És életre hívta a polgári köröket. Ezzel a hinterlanddal felvértezve tért vissza a nagypolitikába, s a Fidesz elnöki székébe.

De rosszul prognosztizált, amikor Medgyesessy Péter miniszterelnök távozása után a Fidesz-vezérkar egyik balatoni tanácskozásán állítólag kontstatálta: "Gyurcsány Ferenc lottóötös a Fidesz számára".

A 2006-os második vesztes választás után még határozotabban kérte a fideszes "szerzetesi, ősi közösséghez" tartozó néhány politikus visszavonulásra Orbán Viktort - nem volt hajlandó erre. Annak ellenére sem, hogy a Schmidt Mária által rendezett szupertitkos találkozókon volt aki úgy vélte: nem valószínű, hogy Orbán Viktorral lehet még választásokat nyerni. Kósa Lajos a kiszivárgott hírek szerint állítólag valahogy úgy fogalmazott Orbán Viktor spirituális vezetői szerepére utalva: Orbán Viktor megfelel a csörgődobos sámán szerepére. De ki lesz a törzsfőnök? Akkoriban a jobboldali holdudvarhoz tartozó értemiségi körökben - például Elek István közíró - azt sem vetették volna el, hogy a Fidesz szöveségségi rendszeréhez tartozó erők akár három pártra is szakadhatnának. Ezeknek a közös gondolkodásoknak az vetett végett, amikor a Magyar Nemzetben megjelent a "Smidt Mária ante portas" című cikk - leleplezve a "trónkövetelőket". Ezt követően dőlt el, hogy Áder János EP-képviselő lesz, azaz brüsszeli "számüzetésre" kényszerül.

Orbán Viktor számára mindazonáltal az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésével nyílhatott meg az út a visszatérésre - 2006 szeptemberétől a "hazugság politikájával" szemben definiálta politikáját, s mint a rendszerváltás politikusa tudott megjelenni (ennek első szimbolikus aktusa, a Kossuth téri 2007-es kordonbontás).

A második Orbán-kormány

Orbán Viktor második kormányának első ülése hétfőn - éppen a miniszterelnök 47.születésnapján - délelőtt 11 órakor lesz.

A kormány hivatalosan Orbán Viktor eskütétele után alakult meg, miután a Sándor-palotában Sólyom László köztársasági elnök átadta a kinevezési okmányokat a minisztereknek. (Hende Csaba honvédelmi miniszter nemzetbiztonsági okokból már a hétvégén átveszi hivatalát, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez hasonlóan, aki hétfőn már egy EU-tanácskozáson képviseli az országot.)

A ceremónia után a miniszterek letették az esküt a parlamentben.

Orbán Viktor a következőképpen mutatta be egyenként minisztereit; azt mondta, hogy olyan kormánytagokra van szüksége az országnak, akik meg tudnak felelni egy új politikai-gazdasági rendszer megalapítása által támasztott követelményeknek, megfelelő kvalitásokkal rendelkeznek, tapasztalt vezetők, és készen állnak arra, hogy politikai vezetőként viselkedjenek, döntéseket hozzanak, és a döntéseikért vállalják a felelősséget.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter másodszor: "tőle azt várják az emberek, hogy állítsa talpra a magyar gazdaságot. Azt várjuk mindannyian tőle, hogy Magyarország sereghajtóból ismét éllovassá válhasson".

Martonyi János külügyminiszter másodszor: "tőle azt várják az emberek, hogy irányításával szerezze vissza Magyarország a nemzetközi tekintélyét, vezényelje le a januártól esedékes európai uniós elnökségi munkát, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a közép-európai együttműködés felépülhessen".

Pintér Sándor belügyminiszter másodszor: "tőle azt várja minden magyar választópolgár, hogy állítsa helyre a közrendet és a közbiztonságot. A belügyminiszter esetében a legnehezebb a munka, mert nincs vesztegetni való idő. Ide egy tapasztalt rendőri vezető kell, aki úgy ismeri ezt a területet, mint a saját tenyerét". Orbán Viktor megjegyezte, hogy azt a szempontot mérlegelte a felkérésekor, hogy tapasztalt rendőri vezető, vagyis a szakmai szempont.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter: "azt várja tőle Magyarország, hogy védje meg a még megmaradt közvagyont. Reményei szerint a miniszter be fogja bizonyítani, hogy az állam lehet jó gazda, és lehetséges az is, hogy az állami fejlesztések gyorsan, korrupció nélkül és hatékonyan bonyolódjanak. Fellegi Tamás az az ember, aki rendelkezik a megfelelő tudományos, politikai és üzleti tapasztalattal". Ezúttal az nem hangzott el, hogy feladata "az oligarchák elleni küzdelem".

Réthelyi Miklós a nemzeti erőforrások minisztére: "a magyar emberek azt várják a minisztertől, hogy mentse meg az egészségügyet, építse újjá a szociális biztonságot, teremtse meg a jövő kibontakozásának lehetőségét a fiatal nemzedék számára. Réthelyi Miklós a kormány legtapasztaltabb tagja".

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter: "az állampolgárok azt várják tőle, hogy végre legyen valaki, aki a magyar vidéket talpra állítja, és bebizonyítja, hogy a vidék, a falu és a mezőgazdaság nem a múlthoz tartozik. Megjegyezte, Fazekas Sándor 20 éve Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcag polgármestere".
Hende Csaba honvédelmi miniszter: "tőle azt várjá, hogy megtalálja a honvédség és a honvédelem helyét a XXI. századi nemzetközi együttműködés rendszerében. Vele szemben külön elvárása még az, hogy vessen gátat annak, hogy a honvédség a bűnügyi krónikák folyamatos szereplője legyen".

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes: "az lesz a feladata, hogy a szétcsúszóban lévő közigazgatási rendszert újjászervezze. A központi közigazgatás újjászervezése már meg is kezdődött. Elismerésen a bátorságához, hogy ezt vállalta".

Semjén Zsolt tárca nélküli miniszter, miniszterelnök-helyettes: az új kormány nem koalíciós kormány, hanem egy pártszövetség alkotta kormányzat. Semjén Zsolttól azt várjuk, hogy képviselje a kereszténydemokrata politikai filozófiát és a keresztény szociális gondolkodásmódot a kormányzati munkában". Orbán Viktor mindehhez hozzátette: támogatóik jelentős része nem hívő keresztény, de ők is keresztény magyar kultúra részei. Szüksége van a kormánynak egy értékrendszerre, egy igazodási pontra, egy horgonyra, hogy ne tévesszen utat, hogy ne tévessze szem elől a dolgok mélyebb értelmét, és ehhez várja Semjén Zsolt segítségét.

A miniszterek bemutatásakor a miniszterelnök Navracsics Tibort mutatta be a legrövidebben, de a Fidesz volt frakcióvezetője kapta a feltűnően leghosszabb tapsot. Orbán Viktort is rendkívül hosszasan tapsolták a jobboldali padsorokban, amikor - már mint a rendszerváltás utáni kilencedik kormány miniszterelnöke - a helyére vonult.

A miniszterek ünnepélyes eskütétele után a Szózattal zárult a parlament ülése.

Egy labdarúgó válogatottra való férfi: államfő, kormányfő, két helyettes és hét miniszter
Miniszteri kinevezések átadása a Sándor-palotában, Sólyom László,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.