'Soha ne érje ilyen meglepetés'

A rendőrség az ünnepek ideje alatt is igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy a közlekedés veszélyes üzem. Törött autókkal is kampányolnak, és ezzel azt szeretnék elérni: senkit ne érjen ilyen „meglepetés”.

Négy százalékkal kevesebb közúti baleset történt Magyarországon ez év januárja és novembere között, mint 2011 ugyanezen időszakában, és ezekben huszonnyolc emberrel kevesebb vesztette életét, mint tavaly - közölte Kiss Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottságának (ORFK-OBB) főtitkára hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.

Az előzetes adatok alapján november végéig 13861 személyi sérüléssel járó baleset történt az ország közútjain, ez 579-cel kevesebb, mint tavaly hasonló időszakban - mondta Kiss Csaba a VIII. kerületi Blaha Lujza téren a közlekedésbiztonsági kampány részeként felállított karácsonyfa és a mellette elhelyezett összetört autó előtt.


Közölte, a halálos és a súlyos balesetek három százalékkal, a könnyű sérüléssel járók pedig több mint négy százalékkal csökkentek. A közúti balesetben elhunyt emberek száma a tavalyi 575-ről 547-re mérséklődött.

Az ittasan okozott személyi sérüléses balesetek számában is kedvező változás történt, hiszen itt is háromszázalékos csökkenés figyelhető meg - mutatott rá Kiss Csaba.

A balesetek legfőbb okai évek óta nem változnak: első helyen, 26 százalékkal a gyorshajtás áll, ezt követik 24 százalékkal az elsőbbségi joggal kapcsolatos szabálysértések, majd a kanyarodási szabályok megszegése, amely 15 százalékos arányt jelent.

A közúti balesetek túlnyomó részét, 57 százalékát az autóvezetők okozták, a tehergépkocsi-vezetők a balesetek kilenc, az autóbuszvezetők pedig továbbra is az összes baleset egy százalékáért felelősek. A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya 14 százalék.


Kiss Csaba közölte, az ORFK-OBB hétfőn figyelemfelhívó akciót indított, s a január 10-ig tartó kampány időszakában három budapesti helyszínen - a Blaha Lujza, a Nyugati és a Széll Kálmán téren - felállítottak egy karácsonyfát és mellette elhelyeztek egy ajándékszalaggal átkötött, balesetben megrongálódott személyautót.

A "Soha ne érje ilyen meglepetés" szlogenű kampány célja, hogy az ünnepek ideje alatt is felhívják az emberek figyelmét arra, a közlekedés "veszélyes üzem".

Kiss Csaba kitért arra is, hogy évente a világon 1,2 millióan vesztik életüket közúti balesetben, míg az Európai Unióban mintegy harmincezer ember hal meg az utakon.

Elmondta, az elmúlt tíz évben Magyarországon mintegy negyven százalékkal csökkent a közúti balesetben meghalt emberek száma. A halálos balesetek száma 2008 óta folyamatosan csökken, amihez egy olyan jogszabályi változás is hozzájárult – ez az objektív felelősség elvének bevezetése –, amely jelentősen kihatott a közlekedésbiztonságra. Ehhez hozzájárultak még a megfelelő rendőri ellenőrzések és a propaganda - jegyezte meg.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.