'Sérti a sajtószabadságot az új médiatörvény'

Az új médiatörvénnyel, ha a benyújtott tervezetet megszavazza a Parlament, a médiaalkotmányban általános deklarációként megfogalmazott normák konkrét hatósági megítélése és szankcionálása válik lehetővé, méghozzá valamennyi médiaágazatban - figyelmeztet állásfoglalásában a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Az új médiatörvény értelmében a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság "kérelemre vagy hivatalból" ellenőrizhetné a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényben, vagyis a médiaalkotmányban meghatározott rendelkezések érvényesülését - áll abban az állásfoglalásban, amelyet a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának juttatott el.

    Az új médiatörvénnyel a médiaalkotmányban általános deklarációként megfogalmazott normák konkrét hatósági megítélése és szankcionálása válik lehetővé valamennyi médiaágazatban - figyelmeztet a MÚOSZ a levélben.
    A MÚOSZ kifogásolja, hogy a javaslat a médiahatóság jogkörébe von bizonyos, egyébként bírósági hatáskörbe tartozó eljárásokat, például dönthet arról, hogy egy konkrét médiatartalom alkalmas lehet-e "személyek, nemzetek, közösségek, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek vagy bármely többség, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport nyílt vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére". A médiatörvény-tervezetben kialakított hatósági jogkörök erősen korlátozzák a sajtó- és véleményszabadságot, mivel a bírói hatáskörbe tartozó jogkérdések elbírálásának megkettőzésével illetve hatósági elvonásával "a médiában jogbizonytalanságot idéznek elő" - fogalmaz az újságíró szervezet a MÚOSZ honlapján is elérhető állásfoglalása.
    A levélben részletesen is kitérnek arra, hogy mivel az új szabályozásban a médiaigazgatás hatásköre kiterjed a közszolgálaton túl a frekvenciakorlátok által nem érintett lineáris és lekérhető médiaszolgáltatásokra, sérül a szerkesztői- és a sajtószabadság.
    A MÚOSZ azt is sérelmezi, hogy a tájékoztatási tevékenységet végző lineáris és lekérhető médiaszolgáltatások esetében ugyancsak a médiahatóság feladata elbírálni, hogy melyek a közérdeklődésre számot tartó események, és hogy milyen a hiteles, pontos, gyors, valamint a sokoldalú, tényszerű, időszerű, tárgyilagos, és kiegyensúlyozott tájékoztatás.
    A vélemény-nyilvánítás súlyos korlátozását jelentené az is, ha jogsértésnek minősülne a médiaszolgáltatók politikai tájékoztatást nyújtó, tehát a magyarországi és a nemzetközi politikai vagy aktuális közéleti témájú elemző műsorokban szereplő műsorvezetők értékelő magyarázata - olvasható a levélben.
    A MÚOSZ hozzáteszi, hogy a hatóság törvénysértés megállapítása esetén "a médium létét is fenyegető bírságokkal" is sújthatja a médiatulajdonosokat.
    A három fideszes országgyűlési képviselő által november 22-én egyéni indítvány formájában benyújtott törvénytervezet 174 paragrafusa szabályozná részletesen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jogköreit, valamint a médiapiaci szereplők jogait és kötelességeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.