'Se a cigányoknak, se a cigányoktól ne kelljen félni'

Az állam erőszak-monopóliuma megbonthatatlan, és aki mégis ennek megbontására tör, az állam demokratikus berendezkedését veszélyezteti - mondta Lázár János fideszes országgyűlési képviselő, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke csütörtökön Budapesten.

Ha a Fidesz újra elnyeri a választók bizalmát, az lesz a legfontosabb kötelessége, hogy mindenki úgy érezhesse az országban, számíthat a kormányra, a törvény rendjére és erejére; "a cigányoknak se kelljen félni Borsod megyében, és a cigányoktól se kelljen félni Borsod megyében" - fogalmazott a politikus a XI. kerületben egy lakossági fórumon, ahol többnyire a rendőrség és a magyar közbiztonság helyzetéről volt szó.

Véleménye szerint egyértelműen látható, hogy a magyar politikában jelenleg vannak, akik a bűnelkövetők pártján vannak, a Fidesz azonban - mint hangsúlyozta - a jogkövetők oldalán áll.

A rendőrséggel kapcsolatban Lázár János hangsúlyozta, hogy komoly, strukturális váltásra van szükség, ugyanis nem uralkodó, hanem szolgáltató rendőrségre van szükség.Kifejtette, világosan látni kell azt a kontinuitást, amely a rendőrség felső vezetésében működött, hiszen megnézve, hogy mi lett az ÁVH-s vezetők sorsa 1956 után, azt látni, hogy mindannyian betagozódtak a rendőrség állományába, és ők képezték a rendőrtiszti főiskola vezetőiként a következő rendőr-generációkat is.

Úgy vélekedett, világos, egyértelmű és tényszerű folytonosság van az 1960-70-80-as évek masszív, brutális rendőrségi diktatúrája és az 1990 utáni rendőrség személyi összetétele és értékrendszere között.Rámutatott ugyanakkor, hogy az elmúlt másfél évben végbement Budapesten és vidéken is egy generációs váltás, "amiben lehet bízni és reménykedni".

Lázár János beszélt a 2006 őszén történt utcai zavargásokról is, amellyel kapcsolatban egyebek mellett azt mondta, hogy Magyarországon 2006. október 23-án, a forradalom 50. évfordulóján politikai utasítás nélkül nem lehetett volna lovasrohamot vezényelni békés emberekkel szemben. Ez nem egy véletlen, hanem egy nyílt, politikai üzenet, amelyhez egy jogkövető ország demokratikus rendőrsége nem asszisztálhatott volna - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.