Draskovics: 'Rendőr nem cigányozhat'

Ki kell vizsgálnia a rendőrségnek a tavaly nyári siófoki roma felvonulást. A polgármester szerint a 150-200 fős társaság erődemonstrációt tartott.

Ki kell vizsgálnia Bencze József országos rendőrfőkapitánynak, hogy tavaly nyáron hogyan vonulhatott végig Siófokon egy 150-200 fős társaság - jelentette be Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottság szerdai ülésén. A miniszter utasítása értelmében Bencze Józsefnek azt is ki kell vizsgálnia, hogy a rendőrségnek volt-e információja a felvonulásról, és ha igen, milyen intézkedéseket tettek az ügyben.

Draskovics Tibor a siófoki nyári, sokak által az enyingi bűnbandához kötött felvonulásról tett nyilatkozatokról a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, "attól, hogy a siófoki polgármester (...) állít valamit, ebből az következik, hogy a rendőrség nem állíthat valami mást?". Úgy gondolom, nem következik - jelentette ki. Kifejtette: a bűnüldözés egyik alapszabálya, hogy a rendőrség csak olyan információkkal állhat a nyilvánosság elé, amelyeket egy büntetőeljárásban megfelelő bizonyítékokkal alá tud támasztani. Amíg ezt nem tudja, addig jól teszi, ha azt mondja, nem tud nyilatkozni - közölte.

 

Erődemonstráció volt?

Balázs Árpád, Siófok fideszes polgármestere szerdán az MTI-nek azt mondta, tudomása szerint a romák nyári siófoki felvonulása erődemonstráció volt, egyfajta dacos reakció arra, hogy nem tudták kiterjeszteni a befolyásukat a siófoki vendéglátósokra. A felvonulók egyike sem helyi roma volt, hanem mindenki Enyingről, illetve a szomszédos megyéből érkezett, a felvonulók csapatát pedig egy Fejér megyéből érkezett vajda vezette - tette hozzá.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Bíró Gábor kedden az MTI-vel azt közölte: a rendőrségnek nincsenek hiteles, tényszerű információi arról, hogy a veszprémi kézilabdázókat vasárnap hajnalban ért brutális támadás gyanúsítottjai és az elmúlt év nyarán Siófokon felvonuló 150-200 fős társaság azonos kör lenne.

A felvonulástról készült felvételek alapján a főként fiatal felnőtt, illetve középkorú férfiak sem bűncselekményt, sem szabálysértést nem követtek el - közölte a szóvivő. Hozzátette: a csoport tagjainál a felvételek alapján támadásra alkalmas, közbiztonságra veszélyes eszköz nem volt látható.

'Véget kell vetni a képmutató hallgatásnak'

A rendészeti bizottság ülésén Molnár Lajos (SZDSZ) azt kérte számon a miniszteren, hogy előbb felfüggesztette hivatalából Pásztor Albertet, majd tudomásul vette, hogy a főkapitány figyelmeztetésben részesítette a miskolci rendőrkapitányt. Válaszában Draskovics Tibor elmondta: számára elfogadhatatlan, ahogy a kapitány beszélt, de mivel nem történt jogszabálysértés - bár a kapitány szavai általánosításra adtak alapot - elfogadta, hogy Bencze József országos főkapitány figyelmeztetésben részesítette a rendőrtisztet. Hozzátette: álláspontja végig következetes volt az ügyben.

"Rendőr nem cigányozhat" - hangsúlyozta Draskovics, hozzátéve: a rendőr, aki az állam nevében közhatalmat gyakorol, "nem tehet a polgárok között ilyen különbséget". Ez nem elfogadható, ezt világossá tettem a főkapitányok, megyei kapitányok számára - közölte a miniszter. Hozzátette: ugyanakkor az is világossá vált, hogy a romák integrációjával összefüggő "képmutató elhallgatásnak" véget kellene vetni.

Többi között azért ilyen erősek az indulatok, mert az oktatási, egészségügyi, szociális, a munkanélküliséggel összefüggő problémákról még nem beszéltünk eleget. Ezért "fedheti át egymást" a bűnözés sok problémája és a romák integrációjával összefüggő probléma - jelentette ki.

Lázár János, a testület fideszes elnöke megjegyezte: vannak viselkedésminták, amelyek nem tolerálhatók a társadalomban. A Hevesben történtekre utalva elmondta: nem elfogadható, hogy kihívják a rendőrt, és rájuk támadnak. "Nincs olyan szociális körülmény, nincs olyan kisebbséghez való tartozás, (...) amely ennek a bűnnek a megtorlása alól felmentést adna" - mondta, hozzátéve, hogy álláspontja szerint ez az állam "nyílt megtámadása", "amiben nincs kompromisszum".

Vannak társadalmi csoportok, utcák, lehetnek városrészek vagy falvak, ahol egyszerűen csak és kizárólag a rendőri tekintély helyreállításával, a rend megteremtésével lehet elérni azt, hogy az oktatási, szociális, munkakerő-piaci integráció megkezdődjön - jelentette ki. Aki megtámadja Hevesben a rendőrt, az Veszprémben kést ragadhat, mondta, a kézilabdázók elleni halálos késelésre utalva. Múlt szombaton rendőrökre támadt egy húsz-harminc tagú csoport Heves városban. A támadók botokkal és kerti szerszámokkal felszerelve körbevettek egy rendőrautót, életveszélyesen megfenyegették a bent ülő rendőröket, öklükkel verték az autót, illetve lapáttal hadonásztak a jármű körül. A rendőrök segítséget kértek, majd kiérkező kollégáik közreműködésével elfogták a támadásban közvetlenül részt vevőket.

Draskovics Tibor a rendészeti bizottság ülésén elmondta, a rendőrök profin reagáltak, erősítést hívtak és 9 embert előállítottak. Szavai szerint az elkövetők "világos választ kaptak" tettükre.

A miniszter szerint "rossz úton járunk", ha ezekből az eseményekből bárki bármiféle etnikai következtetést próbál levonni. Magyarország biztonságát az szolgálja, ha nyíltan beszélünk minden bűnözési, közbiztonsági problémáról. Nagyon rosszat tesz Magyarországnak, aki erről a problémáról egyedi esetekből általánosítva, nem létező statisztikára támaszkodva szól, mintha bizonyos típusú bűncselekményeket bizonyos etnikumú elkövetők követnének el - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.