'Rasszista és vallásellenes a Jobbik'

A Hit Gyülekezetének véleménye szerint a Jobbik rasszista és vallásellenes - ezt arra reagálva írták, hogy a párt indítványa nyomán kedden újra név szerint szavazott a parlament a Hit Gyülekezete egyházi státuszának megvonásáról.

Az indítványt csak a Jobbik támogatta, 44-en tartózkodtak, 213-an pedig nemmel szavaztak rá.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben úgy fogalmaznak, hogy a Jobbik "gyűlöletkampányának" részét képező kezdeményezés és az az alapján lebonyolított szavazás az alaptörvény által garantált állam és egyház elválasztásának elvébe, valamint a jelenleg hatályos egyházügyi törvénynek az egyházak megszüntetésére vonatkozó rendelkezéseibe ütközik. Hozzáteszik, hogy egyházat kizárólag a kormány kezdeményezésére szüntethet meg a parlament és azt is csak akkor, ha az egyház tevékenysége az Alkotmánybíróság elvi véleménye alapján alaptörvénybe ütközik.

"A Jobbik ezzel az akciójával bebizonyította, hogy rasszizmusa mellett vallásellenes is, mivel a folyamatos politikai támadásának a zsidóságon és a romákon túl egy elismert egyház, a Hit Gyülekezete is ki van téve" - jelentik ki.

Egyúttal viszont arra is kitérnek, hogy "politikafüggőséget és jogbizonytalanságot" okoz az egyházak elismeréséről és megszüntetéséről való döntésnek a bíróságoktól egy politikai testület, az Országgyűlés kezébe adása. Véleményük szerint a történtek rámutatnak, még az elismert egyházak is ki vannak téve "politikai zaklatásnak". Jobban szolgálná a társadalmi békét és a jogbiztonságnak az felelne meg, ha az egyházak jogi helyzete és működése a jog védelme állna - áll a szövegben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.