'Polt küzdjön újra a bűn ellen!'

Kövér László, az Országgyűlés elnöke beiktatta hivatalába Polt Pétert, a napokban megválasztott új legfőbb ügyészt.

Ünnepélyes országos vezetői értekezleten pénteken Budapesten beiktatták Polt Pétert, a parlament által megválasztott új legfőbb ügyészt. A ceremónián jelen volt Pintér Sándor belügyminiszter, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyi államtitkára.

Az új fővádló székfoglaló beszédében elmondta: az ügyészség feladata a törvények tisztelete, az alkotmányosság védelme, a jogállam további felépítése és megtartása. A feladat nem könnyű, ráadásul a jövő év elejétől kezdődő uniós elnökség, amelyet Magyarország tölt be, további felelősséget ró az ügyészségre is. "Mi leszünk a motorja annak az ügyészi integrációnak, koordinációnak, amely az Európai Unió összérdekeit hivatott szolgálni, nem feledve azt, hogy a nemzeti érdekek is részei ennek az összérdeknek" - mondta.

Polt Péter szerint a magyar ügyészség múltja és jelene a feltétele annak, hogy ezt a munkát sikerrel végezhessék el. Bár fontos az uniós elnökség, de az ügyészség nem hat hónapra, de nem is kilenc évre tervez; a hivatalt tudatosan építik.

Kövér László házelnök ünnepi beszédében elmondta: az előző politikai vezetés miatt ma a közjog egyetlen ága sem érintetlen, s néhány ága romokban hever. A nemzetnek elege lett mindebből, "elege lett abból, hogy Magyarországon a szabadság, amely a rendszerváltással megérkezett, nem szült rendet; elege lett abból, hogy hazánkat egy következmények nélküli országgá tették". A kormány megkezdte eme állapotok felszámolását, de az nem kétséges, hogy a jogállamiság helyreállításához mindenkinek a támogatására szükség van. Ebben az ügyészi hivatalnak is megvan a maga szerepe.

Kövér László elmondta: az elmúlt hónapokban számtalan riogatást lehetett olvasni az ügyészég politikai irányítás alá vonásáról, függetlenségének csorbításáról. Ehhez képest a törvénymódosítások nyomán, az ügyészség függetlensége nem csorbult, hanem erősödött. Az Országgyűlés lemondott a legfőbb ügyész interpellálásának jogáról, megerősítette megbízatásának legitimitását és hivatali idejét meghosszabbította kilenc évre, végül pedig korlátozta az ügyészség tevékenységét szabályozó szolgálati törvény módosításának lehetőségét.

A házelnök hangsúlyozta, az Országgyűlés biztosítani fogja az ügyészség számára a szükséges létszámemelést és a pénzügyi lehetőségek bővülését is. Polt Péterhez intézve szavait azt mondta: "ön már küzdött a bűn ellen és helytállt, azt kérem, tegye meg ezt újra".

Legfőbb ügyészek 1990-től

1990. június 25.: Az Országgyűlés 246 igen szavazattal, 54 ellenében legfőbb ügyésszé választotta Györgyi Kálmánt, aki még aznap letette a hivatali esküt a képviselők előtt.

1996. június 4.: Györgyi Kálmánt újabb hat évre legfőbb ügyésznek választotta a parlament. Mellette 263, ellene 18 képviselő szavazott, az érvénytelen voksok száma 3 volt. A szavazás eredményének ismertetése után Györgyi Kálmán az Országgyűlés előtt letette az esküt.

2000. május 2.: Az Országgyűlés Polt Pétert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettesét választotta legfőbb ügyésszé május 16-i hatállyal. A képviselők közül 206-an támogatták megválasztását, 168-an ellene szavaztak. (Polt Pétert Göncz Árpád köztársasági elnök a Fidesz javaslatára jelölte a posztjáról 2000. március 6-án váratlanul - máig ismeretlen okok miatt - lemondott Györgyi Kálmán utódjául.) Megválasztását követően Polt Péter letette a hivatali esküt az Országgyűlés előtt.

2006. október 9.: Az Országgyűlés 320 szavazattal 15 nem szavazat ellenében legfőbb ügyésszé választotta Kovács Tamás addigi katonai főügyészt, aki ezután letette a hivatali esküt az Országgyűlés előtt. (Az előző főügyész, Polt Péter mandátuma május 16-án járt le. Április 4-én Sólyom László államfő Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjét jelölte legfőbb ügyésznek, de a július 3-án a parlament nem szavazott bizalmat a jelöltnek.)

2010. december 6.: Az Országgyűlés 271 igen és 91 nem ellenében kilenc évre megválasztotta Polt Péter legfőbb ügyésznek. Személyére - az alkotmány értelmében - Schmitt Pál köztársasági elnök tett javaslatot november 26-án. Kovács Tamás addigi legfőbb ügyész mandátuma 70. életévének betöltésével, 2010. december 13-án járt le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.