'Politikai katasztrófaturizmus lenne a BKV-jegyárcsökkentés'

A BKV-tarifák csökkentésével kapcsolatos fideszes és szocialista javaslatokat "politikai katasztrófaturizmusnak" nevezte Ikvai-Szabó Imre, SZDSZ-es főpolgármester-helyettes .

A politikusoknak nem lenne szabad "belebabrálni" a BKV gazdálkodási rendszerébe, mert az egységes - bár átalakításra szoruló - rendszert alkot. Ez politikai katasztrófaturizmus: mindenki oda megy, ahol baj van, azt bámulja, azon akar nyerészkedni - jellemezte a helyzetet. Szerinte a Fidesz és az MSZP egymást túllicitálva tett javaslatot a BKV tarifáinak csökkentésére - jelentette ki Ikvai-Szabó Imre költségvetésért felelős főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésének szünetében nyilatkozva.

Emlékeztetett arra, hogy a főváros december végén megegyezett a kormánnyal a BKV finanszírozásáról, de a szerződést még nem írták alá. Ebben a szerződéskötés előtti állapotban "sem nem értelmes, sem nem célszerű, sem nem hatásos" a szerződés bármely részét érintő elem - így a tarifarendszer - megváltoztatása, "hacsak nem valakinek az a célja, hogy ez a szerződés ne jöjjön létre".

Nem lenne logikus, hogy a szocialisták elfogadják a félárú diák- és nyugdíjasjegyek bevezetéséről szóló javaslatot, mivel azzal magukra támadnának, hiszen akkor a saját kormányuk, saját kormánybiztosuk tevőleges részvételével létrejövő szerződés "általuk lenne hekkelve", "szednék szét" a kialakított pénzügyi-gazdasági keretet.

A szocialisták tulajdonképpen azt javasolják, hogy vezessenek be egy jegyár-kiegészítést, de azt nem mondják meg, honnan teremtsék elő az ehhez szükséges pénzt, így a javaslatuk "szakszerűtlen, összeeszkábált". "Belebabrál valami Mekk mester, és azt mondja, szamárság, váltsunk paradigmát, fizesse a fővárosi önkormányzat a költségvetésből az utas helyett a pénzt" - jellemezte a tarifa-csökkentésre vonatkozó javaslatokat az SZDSZ-es politikus. 

Kiemelte, nagyon fontos, hogy a kormány és a főváros között megkötött szándéknyilatkozat hatályba lépjen, mert erre támaszkodva a BKV el tudja készíteni üzleti tervét, és elindulhat a fejlődés útján. A megállapodásban rögzítették, hogy a BKV-nak inflációt követően kell emelnie a jegyárakat, és ha ezt nem teljesítenék, szerződésszegést követnének el.

Ikvai-Szabó Imre felidézte, a megállapodás értelmében a főváros ötmilliárd forinttal több pénzt ad a BKV-nak, ezt más intézményektől, például iskoláktól kell elvennie, de ezt is vállalták, hogy "legyen a BKV-nak jövőképe".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.