'Őszre totális győzelmet hozhat a Fidesz-forradalom'

Török Gábor politikai elemző szerint a bénult ellenzéki pártok miatt az önkormányzati választásokon csak saját magát verheti meg a Fidesz. A kormánypárt Budapesttel együtt mindent vihet, és szinte minden pozícióba a maga embereit ültetheti.

Ha a Fidesz az önkormányzati választásokig hátralévő három hónapban nem követ el komoly hibát, a módosított önkormányzati választási rendszerrel (amely a győztest még inkább megerősíti) a hátuk mögött szinte teljesen narancsba boríthatják a helyhatóságokat - írja legfrissebb blogbejegyzésében a politikai elemző.

Török Gábor szerint könnyen előfordulhat, hogy nem csupán a fővárost foglalja el történetében először a Fidesz, de nem marad egyetlen olyan megyei jogú város sem, amely ellenzéki irányítás alatt állna. (2006-ban Szombathely, Székesfehérvár, Dunaújváros, Pécs, Szeged, Miskolc és Nyíregyháza szocialista polgármestert választott, és a fővárosban is számos kerületnek MSZP-SZDSZ-es vezetője maradt.)

Az elmúlt hetek történései, de a csordogáló közvélemény-kutatási adatok is azt mutatják, hogy április óta az ellenzék pártjai többé-kevésbé bénult, legfeljebb reagáló szerepben vegetálnak. Az MSZP-t padlóra küldte a választási vereség, s ez akkor is így látszik, ha esetükben a szakadás elkerülése is eredménynek számít. A Jobbik - bár a parlamentben meglepően szorgalmas munkát végez - mintha nem találná a hangját, s láthatóan nem döntötte még el, hogy a Fideszt meg-, vagy inkább legyőzni szeretné. Az LMP a hosszú távú építkezés és a rövid távú célok dilemmájában őrlődik, aminek következtében hol jobbra, hol balra kacsingat, s ugyan lenne esélye az első számú ellenzéki pozíció elfoglalásához, az ehhez szükséges bátor döntéseket még nem tudta meghozni - írja Török Gábor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.