'Összeroppantja Magyarországot a Bajnai-csomag'

A helyes irányba mutatnak Bajnai Gordon kormányfő-jelölt tervei - véli a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. A Liga szakszervezet és a VDSZSZ szerint viszont tragikus megszorító intézkedésekről van szó, amelyek gazdasági összeroppanáshoz vezetnek. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kifejtette: szakmailag helyesnek tartja a Bajnai terveit, de az intézkedések csak a rövid távú válságkezelést szolgálják.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára szerint Bajnai Gordon kormányfő-jelölt csütörtökön nyilvánosságra hozott tervei helyes irányba mutatnak, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy további vállalkozásélénkítő intézkedésekre is szükség van.

Dávid Ferenc az MTI kérdésére elmondta: mind a nyugdíjrendszert, mind a családtámogatási rendszert, mind pedig a különböző jogcímeken adott támogatásokat felül kell és lehet vizsgálni. Alapvetően helyesnek ítélte a közszféra 13. havi juttatásának és a 13. havi nyugdíjak kifizetésének felülvizsgálatát. A VOSZ főtitkára a nyugdíjkorhatár emelésével is egyetért, és úgy vélte, a táppénz mértékének csökkentése is reálisnak tűnik. Ugyanakkor megjegyezte: ha ez utóbbi kiadás csökken, akkor a munkaadók egészségügyi hozzájárulásának mérséklődnie kellene.

A családtámogatási rendszer felülvizsgálata, azaz a családi pótlék és a gyes, gyed mértékének csökkentése szintén reális célkitűzés - mondta.

A VOSZ főtitkára megjegyezte, hogy hivatalosan a programot még nem ismeri, csak az arról az MTI által kiadott anyagot. Hozzátette, hogy Bajnai Gordon tervezett lépéseiről csak a VOSZ tisztségviselőjeként mondott véleményt, s nem az OÉT munkaadói oldalának szóvivőjeként.

A Liga tragikusnak tartja a miniszterelnök-jelölt programjához kért politikai nyilatkozatot, mert az abban megcélzott megszorító intézkedések az ország gazdasági összeroppanásához vezetnek - mondta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke csütörtökön az MTI kérdésére. Úgy vélte, a Bajnai-nyilatkozat a neoliberális gazdaságpolitikai folytatása, csak radikalizálódva.

A Liga elnöke szerint ez a filozófia vezetett az ország jelenlegi helyzetéhez, és a "felturbózott változat" még nagyobb válságot fog előidézni. A Liga tiltakozik ez ellen, és minden lehetséges törvényes eszközzel azon lesz, hogy a nyilatkozatban jelzett lépések ne valósuljanak meg - mondta Gaskó István.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hiányolja az adócsökkentést és a gazdaság élénkítését Parragh László a miniszterelnök-jelölt tervezett intézkedései közül.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, a Reformszövetség alapítója csütörtökön elmondta: bár a  kiadáscsökkenést "jól körbejárja" a javaslat, önmagában nehezen  értékelhető.

Parragh László kifejtette: szakmailag helyesnek tartja a Bajnai  Gordon által ismertetetteket, de az intézkedések csak a rövid távú válságkezelést, az egyensúly javítását szolgálják. Ha ezek nem  egészülnek ki adócsökkentési és gazdaságélénkítési lépésekkel, akkor  hosszú távon jelentős károkat okozhatnak - figyelmeztetett. 

Példaként említette, hogy a kizárólag kiadáscsökkentésre épülő  program végrehajtásával tovább csökken a fogyasztás, és egész  ágazatok kerülhetnek nehéz helyzetbe. Veszélyeztetett terület lehet  az elnök szerint a turizmus és az építőipar is.
Parragh László hangsúlyozta, hogy a Reformszövetség komplex  programot kínál, amely a rövid és hosszú távon ható intézkedések  mindhárom szükséges elemét tartalmazza; önmagában egy elem  megvalósítása véleménye szerint nem hozhat eredményt. Nem véletlenül  hangsúlyozta a szövetség, hogy a program "kimazsolázásának" nincs értelme - emlékeztetett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.