'Őrség-váltás' a Rendészeti Panasztestületnél

Hamarosan megválaszthatják a Független Rendészeti Panasztestület elnöki tisztségéről lemondott Kaltenbach Jenő utódját. Mint azt lapunk megírta, Kaltenbach azért vált meg posztjától, mert nem akarta megvárni, hogy a kétharmados többségével a Fidesz-KDNP menessze.

Még az Országgyűlés nyári rendkívüli ülésszakán dönthetnek a Független Rendészeti Panasztestület kiegészítéséről a képviselők. Schmitt Pál házelnök a napirend elfogadása előtt hétfőn a parlamentben bejelentette: tudomásul vette Kaltenbach Jenő lemondását a panasztestületi tagságáról. Kaltenbach Jenő a testület elnöki tisztségét látta el.
Közölte: felkérte a jelölési joggal rendelkező rendészeti, valamint az emberi jogi bizottságot, tegyék meg javaslatukat a testület új tagjának megválasztására. Hozzátette: a testületet még a rendkívüli ülésszakon kiegészítik.

A bejelentés előtt ismertették Kaltenbach Jenő levelét, amelyben azt közölte, hogy július 1-jei hatállyal lemond panasztestületi tagságáról. Lapunk a múlt héten csütörtökön írt arról, hogy beadta lemondását Kaltenbach Jenő, aki nem akarta megvárni, amíg kétharmados parlamenti többsége birtokában meneszti a Fidesz-KDNP.

A Független Rendészeti Panasztestület tagjait - köztük Kaltenbach Jenőt is - 2008. február 25-én választotta meg az Országgyűlés kétharmados többséggel. A bizottság elnökét a testület tagjai választották meg. A kormány 2007 májusában kezdeményezte a rendőrségi törvény módosítását, amely lehetővé tette a független panasztestület létrehozását, ezzel megteremtetve a rendőrség szakmai tevékenysége feletti civil kontrollt. A testülethez panasszal fordulhat bárki, akit sért a rendőri intézkedés vagy annak elmulasztása.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.