'Orbán Viktor személyes kudarca'

A Jobbik szerint az emberi erőforrások minisztere és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája által hétfőn aláírt részmegállapodással a kormány a korábbi döntéseinek a csődjét ismerte el.

Erről keddi sajtótájékoztatóján beszélt Dúró Dóra, az ellenzéki párt szóvivője. A nyolc pontból álló egyezség rögzíti, hogy azon a 16 szakon - a többi között a jogász- és a közgazdászképzésben - is lesznek állami férőhelyek, amelyeken eredetileg csak önköltséges formában lehetett volna tanulni. A dokumentum mellékletében meghatározott, bejutáshoz szükséges ponthatárok az érintett szakokra 425 és 470 pont között mozognak.

A megállapodás szerint a felek tudomásul veszik, hogy az Országgyűlés eltörölte a felülről tervezett keretszámok rendszerét, így a felsőoktatásban való részvétel a minőségi kritériumok teljesítésétől és az intézményi kapacitásoktól függ. Az aláírók kinyilvánították azt is, hogy az idén folytatódjék a felsőoktatás átfogó átalakítása, és ennek eredményeképpen bővüljenek a felsőoktatásra fordított források.

Dúró Dóra szerint Orbán Viktor miniszterelnök személyes kudarca is, hogy a fenti 16 szakon is lesznek államilag finanszírozott helyek, hiszen a kormányfő többször is ez ellen emelte fel a szavát.

A felsőoktatás átfogó átalakításáról szóló egyeztetések pedig - értékeli a Jobbik - a stratégiai tervezés teljes hiányát bizonyítják, valamint azt, hogy a 2011-es új felsőoktatási törvény is teljes egészében megbukott. Pedig nagyon nagy szükség lenne a kiszámíthatóságra a felsőoktatásba készülő fiataloknak - mutatott rá Dúró Dóra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.