'Orbán Viktor nőellenes politikát folytat'

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó szerint tragikus képet mutat a születések száma Magyarországon.

Erről az ellenzéki politikus csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt. Az MSZP elnökségi tagja úgy vélte: nemcsak család-, gyermek-, hanem nőellenes politikát is folytat Orbán Viktor és kormánya, és ezt a legfrissebb KSH-adatok is mutatják.

Tragikus képet mutat a születésszám, egyre kevesebb gyermek jön a világra és egyre inkább öregedik a magyar lakosság - fejtette ki, hozzátéve: a kormány ugyanakkor folyamatosan azt kommunikálja, hogy sikeres a családpolitikája. Problémának látta azt is, hogy több százezer fiatal dolgozik külföldön, akiknek gyermeke nem Magyarországon fog megszületni.

Szerinte mindez azért történik, mert bevezették az egykulcsos adórendszert, ami a jómódúaknak kedvez, hasonlóan a családi adókedvezményhez, emellett három év alatt 30-féle új adónem lépett be. "Iszonyúan magas" a munkanélküliség, fizetőssé tették a bölcsődét, és az új Munka törvénykönyvének számos pontja hátrányosan érinti az édesanyákat.

Kitért arra is, hogy ezzel szemben az MSZP igazságos, szabad és biztonságos országot fog építeni, ahol az emberek napról napra jobban élnek, és törekednek arra, hogy gyermekek ne éhezhessenek. Jelezte: kis füzetet állítottak össze, amelyben elképzeléseiket rögzítették a helyzet javítására.

Az előzetes adatok szerint 2013 első öt hónapjában kevesebb gyermek született és kevesebben haltak meg az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Az előzetes adatok alapján ebben az időszakban a természetes fogyás 19 757 fő volt, ami 1006-tal kevesebb az egy évvel korábbinál. Így a természetes fogyás mértéke a 2012. január-májusi 5,0 ezrelékről 4,8 ezrelékre mérséklődött.

A közlemény szerint a születésszám az év mind az öt hónapjában alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban, összességében január és május között 34 451 gyermek született, ami 5,5 százalékkal kevesebb, mint 2012 azonos időszakában. A halálozások száma 5,3 százalékkal csökkent, idén január és május között 54 208-an haltak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.