'Ön szerint ízléses anyák napját Hitler-verssel köszönteni?'

A kuruc.info szerkesztőinek hatósági megtalálását kérte számon Gusztos Péter az igazságügyi minisztert interpellálva. Juhász Gábor államtitkár meglepődött a kérdésen. Gusztos nyílt levélben kérdi Morvai Krisztinát, egyetért-e a kuruc.info szellemiségével, és ízlésesnek tartja-e, hogy anyák napját Hitler-verssel köszöntötték.

Mi akadályozza a hatóságokat a kuruc.info szerkesztőinek megtalálásában? - kérdezte parlamenti interpellációban az igazságügyi minisztertől Gusztos Péter. A liberális képviselő megfogalmazása szerint "a Jobbik házi szennylapja neonáci jellegű uszítást folytat", és miközben köztudott, kik szerkesztik a honlapot - Gusztos megnevezte Kürt Rolandot, Molnár Balázst és Novák Elődöt - a hatóságok mégsem tesznek semmit.

Gusztos Péter emlékeztetett rá, hogy a honlapon hirdetések is vannak - "hogyan képes egy trafikus megtalálni olyan bűnözőket, kiket a rendőrség hiába keres?" - kérdezte Gusztos Péter.

Válaszában Juhász Gábor, az igazságügyi tárca államtitkára meglepőnek nevezte, hogy éppen Gusztos Péter kérdezi mindezt, aki rendszeresen fellép a szólásszabadság korlátozása ellen. A gyűlöletbeszéd szankcionálásában az MSZP magára maradt, jegyezte meg az államtitkár, aki szerint emiatt nem állnak rendelkezésre jogi eszközök az uszító internetes tartalmak eltávolítására.

Juhász Gábor egyenesen úgy fogalmazott, hogy a kuruc.infó szerkesztői "kínosan ügyelnek" arra, hogy gyalázkodó cikkeikben ne lépjék át az uszítás határát.

Gusztos viszontválaszában visszautasította, hogy a liberálisok volnának felelősek a hatóságok tehetetlenségéért; a kuruc.infón megjelenő tartalmak ügyében pedig szerinte napi szinten lehetne büntetőeljárásokat indítani a hatályos büntető szabályok alapján. Az SZDSZ-es képviselő nem fogadta el az államtitkár válaszát, a parlament többsége viszont igen.

Gusztos Péter hétfőn nyílt levelet írt Morvai Krisztinának, a Jobbik EP-listavezetőjéhez, akitől magyarázatot kér a jelölt és pártja más képviselői több kijelentése miatt, többek között azt firtatva, mit értenek a "magunkfajták-magukfajták" megkülönböztetés alatt. Az SZDSZ frakcióvezető-helyettese azt is tudakolja Morvaitól, hogy felszólítása - miszerint hívei személyesen is fejezzék ki megvetésüket a szabaddemokratákkal szemben -  csak szóbeli vagy akár tettleges zaklatást jelent-e?

Gusztos arra is felhívta a figyelmet, hogy a Jobbik szórólapjain a párt által hitelesnek tartott sajtótermékek között a kuruc.info is fel van tüntetve, és feltette a kérdést Morvainak, egyetért-e annak szellemiségével, tartalmalmával. "Ön szerint ízléses anyák napját egy Adolf Hitler verssel köszönteni? Kérdéseim tisztázása végett, várom mielőbbi válaszát! Őszintén remélem, megnyugodhatok, mert válaszából világosan kiderül, tévedtem, önök nem neonácik." - olvasható a nyílt levélben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.