Jöhet az egészségügyi bírság

Székely Tamás szerint az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságának javulását eredményezheti az egyes szaktörvények módosításáról szóló előterjesztés elfogadása. Bevezetnék az egészségügyi bírság, s a nemzetközi referenciaárazás intézményét, szigorítanák a gyógyszertár-alapítást.

Hatékonyabb lehet a betegek számára az egészségügyi ellátórendszer és egyszerűbbé, ésszerűbbé válhat az egyes egészségügyi törvények módosításáról szóló törvényjavaslat elfogadása esetén - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter szerdán a parlamentben, az előterjesztés általános vitáját megnyitó felszólalásában. A változtatások jelentős része szakmai, illetve uniós jogharmonizációs módosítás. A törvényjavaslat szabályozási körébe tartozik többek között az egészségügyi szolgáltatások kiszervezésének szigorúbb, átfogóbb szabályozása, az egészségbiztosításra vonatkozó törvényi előírások pontosítása, illetve az egészségügyi szolgáltatók szakmai működésével kapcsolatos bírság bevezetése.

Székely Tamás egészségügyi miniszter és Vojnik Mária beszélget az egyes egészségügyi törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén
Budapest, 2009. november 11. Székely Tamás egészségügyi miniszter (b) és Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára beszélget az egyes egészségügyi törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén. MTI Fotó: Földi Imre

Az egészségügyi szolgáltatások kiszervezési szabályainak módosítása szerint nem engednék szétszedni a szakorvosi rendelőintézeti és a kórházi szolgáltatást, és csak a kettőre együtt lehetne megállapodást kötni. A szerződéshez külön vagyoni biztosítékot is előírnak.

A törvénymódosítással kapcsolatban a miniszter elmondta: a rendszer működési folyamatait egyszerűsíteni kell, és meg kell teremteni a gyógyszergyártók és a gyógyászati segédeszközök forgalomba hozóinak érdekeltségét a befogadási kérelem benyújtására. A javaslat egyúttal lefekteti a fenntartható és minőségi gyógyászati segédeszköz-ellátás jogi alapjait is.

Bevezetnék az egészségügyi bírság intézményét is, amelynek keretében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hatósági eljárásban a jelenleg hatályos jogszabályok alapján többféle bírságot is kiszabhatna. Erre akkor lenne lehetőség, ha az ÁNTSZ saját hatáskörében eljárva súlyos szakmai szabályszegést állapít meg, vagy a közegészségügyi, illetve a járványügyi jogszabályokban foglaltak súlyos, esetleg ismételt megsértését. Székely Tamás szerint ezzel hatékony és visszatartó erejű szankciót állapítanak meg, s biztosítják a hatóság számára a kellő erejű fellépés lehetőségét is.

A módosítás kitér az egészségügyi törvény egyes rendelkezéseinek pontosítására, illetve uniós irányelvekkel való harmonizációjára is. Pontosításra szorul a működési nyilvántartásba való felvétel, a törlés és megújítás eljárási  rendje. A jövőben a külföldi egészségügyi tevékenységvégzés is beszámítható lehet gyakorlati pontként a továbbképzési kötelezettség igazolásához. Meghatározzák egyebek mellett az egészségügyi ágazati képzési formákat és azok jellemzőit, valamint módosítják a pszichoterápia meghatározását.

Székely Tamás szerint a javaslat kitér a gyógyszertár-tulajdonlás szabályaira is. Szigorítani akarják a gyógyszertárak létesítésének feltételeit és a teljes liberalizáció időpontját 2013. január elsejéig elhalasztják.

A kémiai biztonságról, illetve a személyes adatok kezelésével is foglalkozik az előterjesztés,felhatalmazást kapna az egészségügyi államigazgatási szerv, hogy szűrés céljából egészségügyi adatokat kezelhessen. Biztosítani akarják a Nemzeti Rákregiszter hatékonyabb működését is.

A javaslat továbbfejleszti az egészségügyi ügyeletek megszervezésével összefüggésben a munkaidő-beosztásra vonatkozó garanciális rendelkezéseket is.

Bevezetnék a nemzetközi referenciaárazás intézményét egyes készítményeknél; a miniszter szerint ennek lényege, hogy azok a gyógyszerek, amelyek termelői ára legalább 30 százalékkal magasabb a külön jogszabályban megjelölt egyes országokban forgalomban lévő három legalacsonyabb termelői árú ugyanazon gyógyszer árának átlagánál, akkor az OEP kizárja a készítményt a  támogatásból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.