'Őfelsége vállalkozójára' kíváncsiak Gyurcsányék

Miközben a Rogán-Tarlós fideszes belháború a csőd szélére juttatja Budapestet és a BKV-t, a buszok egyre gyakrabban állnak le, a metrószerelvények kigyulladnak, Rogán Antal háza táján sincs minden rendben - írja a DK. Az önkormányzat válasza: feljelentések.

A Demokratikus Koalíció szerint Belváros-Lipótváros polgármesterének a környékén megjelent korrupciógyanús ügyekkel kellene foglalkoznia, amelyeket az atlatszo.hu szellőztetett meg. Ezek az ügyek legalábbis szokatlanok, nem értik, miért nem hozzák nyilvánosságra az átlatszo.hu által kért adatokat.

"A Bau Holding ZRt, 2006 és 2009 között 29 munkát nyert el mintegy 728 millió Ft értékben. Jogutódja a Tér Bau Holding ZRt. tavaly 140 millió forintos közbeszerzést nyert el. A Szirt Kft-ről nem ad ki semmilyen adatot az önkormányzat. A Hamu és Gyémánt Kft. a kommunikációs tendereken 200 milliót kapott. A Pomodoro Kft egy Arany János utcai üzlethelyiseget vehetett meg 180 ezer forintos négyzetméter áron. Ezekről a privatizációkról sem adnak ki adatot" - írja Élő Norbert és Gallai Dávid, a DK budapesti szervezői. 

Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani - teszik hozzá. Felszólítják Rogán Antalt, hozza nyilvánosságra a pályázók neveit, a bírálaton kapott pontszámokat, a vállalási összegeket és azt is, hogy a kötelezően előírt három pályázó indult-e minden esetben."Különös, mindig ugyanaz a cég nyer. Az embernek az az érzése, hogy őfelsége alvállalkozója megkerülhetetlen" - zárul a DK közleménye.

Közleményre közleményben válaszolt az V. kerületi önkormányzat. Eszerint mind az atlatszo.hu cikke, mind Gyurcsány Ferenc pártja valótlanságokat állít . "Gyurcsány Ferenc pártja valótlanul állítja azt, hogy Belváros-Lipótvárosban mindig ugyanaz a cég nyeri el a megbízásokat. Ezzel szemben a valóság a következő: 2006 óta nyolc, egymástól tulajdonosi szerkezetében teljesen független építőipari cég nyert el komolyabb összegű építőipari megbízásokat az Önkormányzattól. (pl: Reneszánsz Kőfaragó Zrt, Hérosz cégcsoport, Penta Kft.)  További legalább egy tucat vállalkozás kapott kisebb megbízásokat. Ezek mindegyike közbeszerzési eljárás vagy pályázati eljárás során nyerte el az adott munkát."

AGyurcsány Ferenc pártja azt állítja, hogy az Önkormányzat új favoritja a Szirt Kft. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Szirt Kft. elsősorban 2006 előtt kötött szerződéseket az Önkormányzattal. 2006 óta mindösszesen 4, azaz négy darab szerződés született a Szirt Kft-vel, legutóbb 2011 elején, 4,5 millió forintos összegről. Az atlatszo.hu nem csak a szerződéseket, hanem a szerződések kapcsán „valamennyi elektronikus, illetve írásbeli anyagot” bekért, ami többszáz oldalt jelent az Önkormányzatnál, és ennél is jóval többet a Vagyonkezelőnél. Az scannelési költség befizetése után a kért iratokat elküldi az önkormányzat jegyzője.

 Belváros-Lipótváros önkormányzatának közlése szerint a DK valótlanul állítja, hogy a Pomodoro Kft. egy Arany János utcai üzlethelyiséget vehetett meg 180 ezer forintos négyzetméteráron. "Ezzel szemben a valóság az, hogy Belváros-Lipótváros Önkormányzata a Pomo D'oro étterem konyhájának bővítéséhez szükséges hátsó udvari és pincehelyiségeket értékesítette 79 millió Ft-ért. Ezen helyiségeket a már meglévő Pomo D'oro éttermen kívül senki más nem tudta volna érdemben hasznosítani, tekintve, hogy nincsen utcai bejáratuk." Szintén valótlannak nevezik, hogy ne hoznák nyilvánosságra a kért adatokat, "az ökormányzat által kötött szerződések listája és adatai nyilvánosak, évek óta közzétesszük azokat a polgármesteri beszámolóban, valamint az üvegzsebben".

Az önkormányzat azt is kifogásolja, hgy az atlatszo.hu napok óta nem hajlandó megjelentetni a cáfolatukat, "ezzel súlyosan félrevezeti a közvéleményt, éppen ezért pert indítunk ellene". A tények ismeretének hiánya semmi alól nem mentesíti Gyurcsány Ferenc pártját, így amennyiben nem kérnek nyilvánosan bocsánatot, a holnapi napon büntetőfeljelentést teszünk Élő Norbert ellen rágalmazás miatt - zárul a helyhatóság válasza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.