Tölgyessy: ha az MSZP-nek kis esze lett volna...

Ha az MSZP-nek kis esze lett volna, már rég visszaadta volna a felhatalmazást, és a Fidesz-kormánynak kellene bajlódnia a 2010-es megszorításokkal - mondta Tölgyessy Péter alkotmányjogász a Kossuth rádióban. Szerinte nyilvánvaló, hogy a legnagyobb ellenzéki párt sem tudna másmilyen költségvetést csinálni, bár most még azt mondja, amit az emberek hallani akarnak.

Az IMF-korlátok közé kényszerített 2010-es költségvetést az egész ország megszenvedi, de visszaszerezhetjük vele a külföld bizalmát - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. Az alkotmányjogász szerint nem nagyon van más út, mint a megszorítások, és ezt a Fideszben is jól tudják.

Tölgyessy úgy vélte, bár a mostani nem igazán választási költségvetés, és a korlátok miatt valószínűleg nem is száll úgy el, mint 2006-ban, de ha máshol nem is, az állam esetében szinte biztosan nem teljesülnek majd az elvárások, így az is nagyon valószínű, hogy csakúgy, mint idén, jövőre is nagyobb lesz a hiány a tervezett 3,9 százaléknál. Tölgyessy Péter ezt most 4,5-5 százalékra várja.

Egyértelmű az is, hogy a kormány a költségvetés elkészítésekor nem volt tekintettel az MSZP választási érdekeire, és bár vannak olyan, a szocialistáknak szóló gesztusok, mint a távfűtés áfájának csökkentése, ezt a költségvetést lehetetlen szeretni, hiszen megszorításként éli meg a teljes magyar lakosság.

Nyilvánvaló az is, hogy Fidesz sem választhatna ettől gyökeresen eltérő utat - hangsúlyozta az alkotmányjogász. A legnagyobb ellenzéki párt most még azt mondja ugyan, amit az emberek hallani akarnak, nyilván szondázza is őket, de világos, hogy nem lehet átlépni a Magyarországgal szembeni várakozásokon, és nehéz lenne más költségvetési politikát csinálni.

Ha egyébként az MSZP-nek egy kis esze is lett volna, már rég visszaadta volna a felhatalmazást, és a Fidesz-kormány bajlódna ezekkel a kérdésekkel - tette hozzá Tölgyessy.

Tölgyessy Péter
Tölgyessy Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.