Feloszlatták a váci Fidesz-sejtet - megkezdődött a helyezkedés?

A Fidesz országos választmányának döntése alapján október 5-i hatállyal megszűnt a párt váci alapszervezete - közölte a váci csoport volt ügyvezetője.

Debreczeni János elmondta, hivatalos értesítést még nem kaptak, jelenleg tehát egyfajta köztes állapotról lehet beszélni. Az előzményekről szólva közölte: mivel a nyári tisztújításon a leadott szavazatok számát tekintve patthelyzet alakult ki, a voksolást szeptemberben meg kellett volna ismételni. Erre azonban már nem kerülhetett sor, mert megérkezett a hír a tervezett feloszlatásról. Mindezt tényként is megerősítették a választmánynál október 5-én.
Mint mondta, ekkorra hívták be a váciakat személyes elbeszélgetésre, melyen közölték: a csoport kettészakadása, illetve az állandósult belső nézeteltérések miatt feloszlatják a váci alapszervezetet.

Debreczeni János ismertetése szerint maga az eljárás teljesen szabályszerű, ugyanakkor azokat is meg kell érteni, akik helyi szinten nem hajlandóak együtt dolgozni a Fideszt korábban "elárult" párttársaikkal, illetve nem kívánnak tovább részt venni a váci "botránypolitizálásban". A volt ügyvezető ez utóbbi kijelentésével egyebek mellett bevallottan a Bóth János polgármester ellen indított, szerinte hibás alapokon nyugvó fegyelmi eljárására utalt. A politikus megjegyezte: sajnálattal tapasztalja, hogy a Fidesz soraiban egyre több a "politikai hullámlovas" és növekvőben van a szélsőséges nézeteket vallók száma is. Hozzátette: ezekkel a jelenségekkel nem tud és nem is akar azonosulni.

Az MTI-nek a 23 tagú váci képviselő-testületben ülő 7 fideszes képviselő jövőjére vonatkozó kérdésére Debreczeni János azt válaszolta, hogy mivel az önkormányzati képviselők nem visszahívhatóak, a testületben nem okoz kavarodást az ominózus választmányi döntés, melyről egyébként hivatalos értesítést még senki sem kapott. Az értesítő levelek kézhezvételét követő 15 napon belül azonban minden helyi fideszesnek nyilatkoznia kell majd arról, hogy kéri-e megszűnt párttagsága megújítását, vagy sem. Aki nem kéri, az "kilépett" státuszba kerül, míg az igennel válaszolók elutasítás esetén a "kizártak" táborát gyarapítják. Akinek a kérelmére rábólintanak, az továbbra is a Fidesz tagja maradhat - tette hozzá a volt ügyvezető. A történtek hátterében kicsinyes politikai belharcokat, valamint a 2010-es választásokkal összefüggő "helyezkedéseket" sejtő politikus azt mondta: tavasszal majd kiderül, hogy a valaha fideszes színekben dolgozó váci képviselők közül kiket tartanak hiteles embereknek a választók, s kiket nem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.