'Nincs ok feltételezni'

Az európai demokráciákban nem példa nélküli, hogy egy volt kormányfő ellen ügyészségi eljárás indul - mondta szerdán Budapesten Gulyás Gergely, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke, a Nemzeti Fórum Egyesület Kölcsey Körének konferenciáján. A kormánypárti politikus hozzátette: Gyurcsány Ferenc esetében sincs "okuk feltételezni, hogy itt koncepciós eljárásról van szó".

Gulyás Gergely emlékeztetett rá, hogy a volt miniszterelnök mentelmi jogának múlt heti felfüggesztésénél kellő alapossággal jártak el. A döntést megelőzően is éppen emiatt kért be többször is újabb iratokat a mentelmi bizottság - tette hozzá.

A kormánynak a visszaélések feltárása és a felelősségre vonás érdekében az a feladata, hogy tekintet nélkül a különböző érdekcsoportokra valamennyi értékelhető bizonyítékot összegyűjtsön, és azokat elküldje az ügyészségre - fogalmazott Gulyás Gergely, aki azt is hangsúlyozta, hogy a politika eszközei itt azonban megállnak.

A kormánypárti politikus hozzátette: Magyarországon az ügyészség nincs az igazságügyi tárca alá rendelve, a legfőbb ügyészt pedig senki sem utasíthatja. A bosszúállást éppen ezen jogállami korlátok teszik lehetetlenné - fogalmazott Gulyás Gergely. Mint elmondta: ha a 2002 és 2010 között tapasztalt rombolást - amelyhez hasonlóra szerinte még a Kádár-rendszer utolsó éveiben sem volt példa - büntetlenül végre lehet hajtani, akkor "ki kell dobni a büntető törvénykönyvet".

A konferencián ugyancsak felszólalt Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára, aki a jövő januárban életbe lépő új alaptörvény céljának nevezte, hogy azzal hosszú távú és kiszámítható jogviszonyt teremtsen a kormányzat. Az államtitkár az új alaptörvényről azt mondta, hogy történelmi felelőtlenség lett volna nem élni a kétharmados felhatalmazással.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.