'Nincs már mire várnunk' - sztrájkolni fognak a tanárok

A pénteken rendezett Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülését követően a közoktatásban működő ágazati szakszervezetek – Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, az Oktatási Vezetők Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) – úgy határoztak, hogy sztrájkbizottságot alakítanak.

– Nincs már mire várnunk – nyilatkozta a PSZ elnöke. Galló Istvánné emlékeztetett: a pedagógus-érdekképviseleti szervezetek a hét közepén tárgyaltak a pedagógus-életpályamodell bevezetéséről Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárral. Az egyeztetésen még mindig arról beszélt az államtitkár, hogy ha a pénzügyi feltételek adottak lesznek, akkor bevezetik az életpályamodellt.

Szerinte van esély erre, ha a jövő évi gazdasági mutatók és a gazdasági növekedés úgy alakulnak. Galló Istvánné rámutatott, a béremelés elhalasztásával párhuzamosan szeptembertől életbe lép a 32 órás szabály, vagyis emelkedik a kötelező óraszám, vélelmezhetően nőni fognak a munkaterhek.

– Biztosak vagyunk abban, hogy Hoffmann Rózsa nem fogja tudni megakadályozni, hogy szeptembertől a pedagógusok fizetéscsökkenést szenvedjenek el. Ezt jelenti ugyanis, hogy a megemelt óraszámot ugyanannyi bérért kell majd a pedagógusoknak teljesíteniük – fogalmazott az érdekképviseleti vezető.

A pedagógus-szakszervezetek azzal a követeléssel érkeztek az érdekegyeztetésre, hogy elérjék a húszszázalékos béremelést a közszolgálatban. Mindemellett a PSZ a köznevelési törvény miatt is aggodalmát fejezte ki, mert nem látja a januári államosítás technikai, financiális és személyi feltételeit.

– Csak papíron álltak fel a járási tankerületek. Nem tudjuk, milyen elvek alapján zárnak majd be vagy vonnak össze iskolákat, márpedig ezen álláshelyek ezrei múlnak. Ezért követeljük azt is, hogy a köznevelési törvény vonatkozó paragrafusait függesszék fel, tárgyalják újra. A közoktatásért felelős helyettes államtitkár lemondásából kiolvasható, hogy Gloviczki Zoltán pontosan tudja, milyen jóvátehetetlen rombolást fog okozni a közoktatásban, ha nem függesztik fel a jogszabályt – tette hozzá lapunknak adott nyilatkozatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.