"Nincs közös templomhasználat Gyurcsányékkal"

Kibővített országos gyűlést tartott szombaton az MSZP legbefolyásosabb platformja, a Kiss Péter vezette Baloldali Tömörülés (BalTöm). A több száz ember részvételével megtartott rendezvényen felszólalt Mesterházy Attila pártelnök, de meghívást kapott az ülésre több szakszervezeti vezető és a Magyarországi Szociáldemokrata Párt is, akikkel a BalTöm igyekszik visszaállítani a régi együttműködést, ezért állandó meghívottként kívánnak számukra lehetőséget nyújtani a hasonló tanácskozásokon.

Kiss Péter, a Baloldali Tömörülés vezetője a Népszabadságnak korábban azt mondta: a kibővített ülésen megvitatják, hogy az MSZP-nek milyen előkészítő lépéseket kell tennie a november 12-i kongresszus kapcsán ahhoz, hogy a szocialista párt egy megváltozó, az alternatíva felmutatására alkalmas politikai formáció legyen. „Világossá akarjuk tenni, hogy egy nyitott szociáldemokrata párt vagyunk, amely a kapcsolatrendszerét is újjáépíti a minél szélesebb társadalmi koalíció létrehozásának elősegítése érdekében” – fogalmazott Kiss Péter, hangsúlyozva: minden szereplő egyenrangú partnerként együttműködve tudja majd leváltani az Orbán Viktor által felépített politikai rendszert.

Török Zsolt, Kiss Péter és Schmuck Andor tömörülése a Jókai utcában

Aktuális parlamenti témákat is megvitattak a BalTöm tanácskozásán: a költségvetés kapcsán a nyugdíjak és a szociális kiadások helyzetét tekintették át, de érdemben tárgyaltak az új munka törvénykönyvéről is, amelyben álláspontjuk szerint a tiltakozások ellenére is csak „kozmetikázás” történt.

A zárt ajtók mögött megtartott ülés elején információink szerint Kiss Péter az Orbán-kormány hibáiról és a fokozódó létbizonytalanságról beszélt, a meghívott vendégként részt vevő Kónya Péter pedig (FRDÉSZ és Szolidaritás) pedig azt hangsúlyozta, hogy gyorsan és fegyelmezetten át kell alakítani a szakszervezeti struktúrát.

Az MSZDP részéről a nemrég megválasztott főtitkár, Schmuck Andor mondott beszédet. Úgy tudjuk, Schmuck arról beszélt, hogy a szociáldemokrata párt minden „értelmes együttműködésre” nyitott. A főtitkár állítólag kihangsúlyozta azonban, hogy a fideszes kétharmadban az „itt ülőknek” is jelentős a felelőssége. Schmuck kritikusan hozzátette, hogy az eladott és elhagyott Köztársaság téri székházban, a pártelnöki irodában maradt az a tábla, amelyen az „igazságosság, szolidaritás, esélyegyenlőség” hármasát írták. Ezzel együtt kinyilvánította, hogy baloldalinak lenni felelősséget is jelent és nem csak lehetőség, ezért szorgalmazta, hogy a szocialisták is vegyenek részt azon az ellenzéki kerekasztal-tárgyaláson, amelyet a szociáldemokraták szerveznek. "Nem Orbán Viktort és a Fidesz tekintjük ellenségnek, hanem a szociális létbizonytalanságot. Erre kell megoldást találnunk" - tette hozzá Schmuck zárt körben.

Schmuck felszólalására is reagálva Mesterházy Attila pártelnök forrásaink szerint arról beszélt a zárt ajtók mögött: az említett tábla lehet, hogy ott maradt a Köztársaság téren, de az azon szereplő kifejezések viszont a Jókai utcai székházban lévők és dolgozók fejében és szívében egyértelműen benne vannak. Mesterházy állítólag a Gyurcsány-szárny kiválásáról is mondott néhány mondatot, kiemelve, hogy ezzel lezárult egy korszak és határvonalat kell húzni a két társaság között. Mesterházy szerint ugyanis a Demokratikus Koalíció az MSZP „politikai versenytársa”, mindenki a saját útját járja, és a jövőben nincs „közös templomhasználat”. Utóbbival forrásaink szerint az MSZP-elnök arra utalhatott, hogy a DK-sok nem használhatják a szocialista párt infrastruktúráját a válás után.

Mesterházy beszélt arról is, hogy a belső vitákat végérvényesen le kell zárni a DK-kiválás után. Aki a belső egységet kikezdi, az ellen határozottan és keményen fel fognak lépni; Mesterházy közlése szerint pártelnökként ő maga személyesen is. Horn Gyulát idézve állítólag hozzátette: rendezni fogják az MSZP sorait és a nem túl távoli jövőben kormányerővé teszik a pártot, azaz váltópártot csinálnak belőle „2014-ben egyedül, vagy értékalapon másokkal szövetkezve”.

A BalTöm ülésének meghívottja volt még a Népi Platform is, amely évek óta számos közös rendezvényt jegyzett már a Kiss Péter-féle tömörüléssel. Fekete Zoltán, a Népi Platform elnöke sikeresnek és tartalmasnak nevezte a tanácskozást, amelynek egyik konklúziójaként azt mondta lapunknak: a baloldal minden egyes tagját, akár egyenként is, meg kell győzni az Orbán-rendszer leváltásának szükségességéről, és ez utóbbi cél érdekében szövetségeket kell kötni a demokratikus oldalon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.