'Nincs jogunk elvenni Hunvald fizetését, hiába van börtönben'

A VII. kerületi képviselők a héten dönthetnek arról, megvonják-e a február óta rács mögött lévő Hunvald György havi majdnem 800 ezer forintos apanázsát. A Fidesz szerint mindenképpen, az MSZP szerint viszont ehhez nincs jogalapjuk.

A február óta a kerületi ingatlanpanama-gyanús ügyek miatt rács mögött lévő Hunvald György erzsébetvárosi polgármester fizetéséről döntenek a héten a kerület képviselői. A Fidesz megvonná a polgármester összesen majdnem 800 ezer forintos havi javadalmazását és költségtérítését. Gergely József (MSZP) alpolgármester viszont olyan előterjesztést fog indítványozni, miszerint a képviselő-testületnek nincs jogalapja, hogy döntsön a pénzmegvonásról.

Az alpolgármester lapunknak arra emlékeztetett, hogy ez ügyben jogvita zajlik, nem egyértelmű a helyzet. A Parlament előtt több törvényjavaslat is fekszik, amely a kérdést szabályozná, ezért Gergely azt javasolja, hogy csak akkor lépjen a kerület, ha valamelyik jogszabályt elfogadják. Hozzátette, hogy előzetes letartóztatása idejére Hunvald azt kérte, hogy költségátalányát egy letéti számlára utalják.

Az alpolgármester utalt arra, hogy Erzsébetváros állásfoglalást kért az igazságügyi minisztériumtól, amely szerint az előzetesben lévő politikusnak ugyan nem járna illetmény, de nem tudtak választ adni arra, hogy kinek van joga ez ügyben intézkedni. A VII. kerület ezt is firtatta a tárcánál, kérdésükre azonban az elmúlt három hétben nem kaptak választ.

A Fidesz korábban vérlázítónak nevezte, hogy a polgármesternek rács mögött ülve is folyósítják a fizetését. Az ellenzéki párt ezért - a közélet megtisztítására hivatkozva - olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amelynek célja, hogy az önkormányzati vezetők ne részesülhessenek díjazásban és költségtérítésben az egyes személyi szabadságot kizáró, illetve korlátozó kényszerintézkedések hatálya alatt. E tervezet sürgős tárgysorozatba vételét azonban a Parlament elutasította október közepén, mert arra a szocialista honatyák többsége nemet mondott.

Néhány nappal később az MSZP maga is előrukkolt egy lex Hunvalddal; ők több jogszabályt, köztük a polgármesterek jogállására vonatkozó, illetve a Munka törvénykönyvét módosítanák úgy, hogy a munkavállaló távolléte előzetes letartóztatás esetén igazoltnak volna tekinthető, amely nem von maga után rendkívüli felmondást, viszont erre az időszakra nem járna díjazás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.