'Nemzeti, szakértői karaktert akarunk adni a kormánynak'

Lendvai Ildikó elnökké választásával Kiss Péter alelnök is tagja lett a kormánypárt háromfős ügyvivői testületének, amely a 2010-es választásokig irányítja az MSZP-t. Kiss Péter szerint a belső erőket kell integrálni a pártban.

– Azzal, hogy az MSZP élén egy újfajta, hármas konstrukció alakult, nem azt igazolja a párt, hogy képtelen volt megoldani az aspiránsok körül kialakult feszültséget?

– Az ebben a helyzetben optimális konstrukciót és jelöltet választotta a kongresszus a párt vezetésére. Lendvai Ildikó teljesítménye arra biztat mindannyiunkat, hogy beálljunk mögé, és bizonyítsuk a párt egységét. Lendvai képes arra, hogy integrálja a belső erőket és megteremtse a kollektív felelősségvállalás új feltételeit. Utóbbit különösen fontosnak tartom ebben az időszakban, mert nagy jelentősége van annak, hogy ne legyen se felfelé, se lefelé való mutogatás. Mindenkinek arccal kell vállalnia ezt a politikát.

– Az új pártvezetésnek meddig szól a mandátuma?

– Formálisan a következő tisztújításig. Politikailag úgy értelmezem, hogy a következő országgyűlési választásokig szóló mandátumról van szó. Mindenki tudja, hogy a legnagyobb politikai lecke most a 2010-es választásokig való kormányzás, majd a voksolásra való felkészülés. A választás után újra kasszát kell majd csinálni.

– Sokan sokféleképp értelmezik, hogy Gyurcsány Ferenc a Táncsics Alapítvány élére kerül. Egyesek szerint ezzel "rehabilitálják", míg mások azt mondják, kispadra kerül.

– Ez semmiképp nem kispad, hiszen a Táncsics irányítása megfelel az ő kérésének. Mi is olyan megoldást szerettünk volna, amely megfelel a szándékának, s ezzel együtt világossá teszi a külvilág számára, hogy számítunk a részvételére a következő politikai időszakban. Itt marad köztünk, és mindent megtesz azért, hogy a Bajnai-kormány sikeres lehessen.

– Ebben a kormányban milyen szerepet kaphatnak a meghatározó szocialista politikusok? Korábban azt lehetett hallani, hogy Kiss Péter akkor maradhat a kancelláriaminiszteri székben, ha nem lesz pártelnök. Ezek szerint tagja lesz a kormánynak?

– Vegyes megoldás kell. Mert egyik oldalról az MSZP és az SZDSZ áll a kormány mögött, ennek a felelősségnek pedig látszania kell a kormány névsorán is. Másfelől pedig jogos igény, hogy szélesebb összefogást is mutasson a kabinetben résztvevők sora. Nemzeti, szakértői karaktert akarunk adni a kormánynak, ez már a miniszterelnökjelölt személyén is látszik. Az, hogy ki és milyen poszton vállal majd szerepet, majd csak a most következő konzultációk után derülhet ki.

Kiss Péter
Kiss Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.