"Nem volt egyértelmű a kérdés" - nem lesz népszavazás a trafikokról

Nem lesz népszavazás arról, hogy iskolák, kórházak környezetében ne működhessen nemzeti dohánybolt.

A dohánytermékek árusításának korlátozását célzó két népszavazási kezdeményezést utasított el az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai budapesti ülésén; a fiatalkorúak védelme érdekében benyújtott kérdések a testületi tagok többségének álláspontja szerint nem voltak egyértelműek.

A beadványtevő azt akarta elérni, hogy népszavazás kötelezze az Országgyűlést egy olyan törvény megalkotására, amely előírja: dohányterméket forgalmazó üzlet ne működhessen olyan oktatási és egészségügyi intézmény 600 méteres körzetén belül, amelyben 18 évnél fiatalabbakat oktatnak, illetve ellátnak.

Az OVB egyebek mellett arra hivatkozva utasította el a népszavazási ív hitelesítését, hogy nem egyértelmű, a 600 métert honnan kellene számolni, például az épület bejáratától, annak kerítésétől, és légvonalban vagy az utcák járdáin mérve.

Az ülésen a Nemzeti Választási Iroda (NVI) arról adott tájékoztatást, hogy az OVB egyik korábbi, egy népszavazási beadványozóval szembeni feljelentését a Legfőbb Ügyészség a Fővárosi Főügyészséghez továbbította. A testület június 24-ei ülésén döntött arról, hogy feljelenti egy népszavazás kezdeményezőjét, mert az egyik kérdésében gyilkosságra felhívást fogalmazott meg.

A magánszemély azt akarta elérni, fosszák meg vagyonától és 48 órán belül végezzék ki azokat az országgyűlési képviselőket, akik nem fogadják el az általa egy internetes oldalon megjelölt (a parlament által el nem fogadott) "törvényt". A magánszemély egy másik kezdeményezésével pedig tízmillió forint vérdíjat fizettetett volna a kivégzés végrehajtójának.

Az OVB valószínűleg az utolsó ülését tartotta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Arany János utca épületében, amely a Nemzeti (korábban Országos) Választási Irodának helyet adott. A májustól autonóm intézménnyé váló NVI várhatóan heteken belül a Parlament épületével szembeni, a Néprajzi Múzeum melletti ingatlanba, az Alkotmány utca 3. szám alá költözik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.