Laborc nem kommentál, államtitkot nem sértene

Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgató szerint, ha folyik ellene eljárás azon a címen, hogy a titkosszolgálatok az ő irányítása alatt törvénysértő módon adatokat gyűjtöttek Orbán Viktorral és Kövér Lászlóról, az államtitok, ezért nem kommentálja a Heti Válasz és a Magyar Nemzet írásában megfogalmazottakat. Hiába kérdeztük a részletekről az ügyben állítólag nyomozó Budapesti Katonai Ügyészséget is, ők sem nyilatkoztak.

Nem tőlünk származnak az ön által megnevezett lapokban megjelent információk, ezért azokat nem kívánjuk kommentálni  – ezzel a fordulattal hárította el valamennyi, a Heti Válasz és a Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent cikkekre vonatkozó kérdésünket Balogh Zoltán, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője.

A két újság csütörtöki számában egyebek között arról írt, hogy az előző kormány idején, amikor Laborc Sándor volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, Orbán Viktorról és Kövér Lászlóról is gyűjtöttek adatot a titkosszolgálatok, valamint az őszödi beszéd 2006-os kiszivárgását követő fideszes egyeztetésekről is „keletkeztek adatok” náluk.

Szerettük volna megtudni, folyik-e nyomozás a jelenlegi miniszterelnök és házelnök előző kormányzati ciklusban történt törvénytelen megfigyelésével összefüggésben? Nyílt vagy titkos nyomozásról van-e szó? Balogh Zoltán azonban udvariasan elhárította érdeklődésünket.

Laborc Sándor volt NBH-főigazgató sem kívánt nyilatkozni, ő azt mondta, szerinte, ha folyik ilyen nyomozás, az az ügy természeténél fogva államtitok, s miként a korábban indult eljárásokban megfogalmazott gyanúsításokkal is tette, most sem kívánja a folyamatban lévő ügy vélt-valós megállapításait kommentálni. Államtitkot pedig végképp nem sértene.

Megkérdeztük Balogh Zoltántól: szerinte is államtitok-e a fideszes vezetők feltételezett törvénysértő megfigyelésével, telefonjaik lehallgatásával összefüggésben elrendelt nyomozás – már ha tényleg van ilyen –, de a szóvivő csak korábbi kijelentését ismételte meg: „Nem tőlünk származnak az ön által megnevezett lapokban megjelent információk, ezért nem kívánjuk kommentálni azokat.

A szóvivőt nem lehetett kizökkenteni a szerepéből. A volt titkosszolgálati vezetők ellen folyó nyomozásokkal kapcsolatos kérdéseket rendre azzal hárította el, hogy a titkosítás miatt nem beszélhet a részletekről. Az a tény, hogy két lap is részletesen beszámolt az ügyről, két dolgot sejtethet: az egyik, hogy ez a nyomozás nem titkos, a másik,hogy valaki a titkos nyomozás adatait kiszivárogtatta.

Balogh arra a kérdésünkre, hogy vizsgálják-e, történt államtitoksértés az információk nyilvánosságra hozatalával összefüggésben, csak annyit mondott, jogos a felvetés, de mivel az információk nem tőlük származnak, nem kommentálják azokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.