"Nem kell az ingyen liszt!"

Kártérítés helyett ingyen lisztet adna az áramszünetek károsultjainak az E.ON; csaknem kétszáz dolgozójától válik meg a szombathelyi forgácslapgyártó; még meg sem alakult, máris feljelentenék a roma gárdát - vidéki tudósítóink lapszemléje.

Nem kell az ingyen liszt!

Kártérítést nem, ingyen lisztet viszont ad(at)na az E.ON a múlt heti nyugat-dunántúli áramszünet károsultjainak, írja a Vas népe szerdán. A Vas megyei védelmi bizottság ülésén kiderült: az áramszolgáltató vis maiorra hivatkozik. A megyei önkormányzat a Fogasztóvédelmi Felügyelőséghez és a Magyar Energia Hivatalhoz fordul. Az E.ON pedig a Máltai szeretetszolgálatot kérte, hogy háztartásonként segítsen 10 ezer forintnyi tartós élelmiszerrel. – Nem kell az ingyenliszt, fakadt ki Györke Gyula Bajánsenye polgármestere, hiszen van, akinek két lefagyasztott disznója lett oda az áramszünet miatt. Az önkormányzatok február 17.-éig összesítik a károkat Az ülésen felvetődött: hova lettek a régi honvédségi aggregátorok, s nincs összesítés arról, hogy az önkormányzatok, szolgáltatók milyen bevethető eszközökkel rendelkeznek.

Újabb házomlás Egeraracsán

Újabb vályogház fala dőlt ki a Zala megyei Egeraracsán keddre virradó éjszaka – írja szerdai számában a Zalai Hírlap. A tudósítás szerint a 85 éves Hancz Ilona házának egyik fala omlott össze, ám az asszony nem sérült meg, s az épület nem vált életveszélyessé. A lap emlékeztet arra: nemrégiben egy hatgyermekes család vályogháza vált lakhatatlanná a faluban, amikor összedőlt az épület egy része. A község polgármestere szerint további három-négy háznál fenyeget még hasonló veszély, mert megoldatlan a vízelvezetés és a szigetelés, így a falak meggyengültek az évek során.

Forgácsolódik a Falco

A gazdasági válság hatásait a termelés visszafogásával, és 182 dolgozó elküldésével próbálja kezelni a szombathelyi Falco Forgácslapgyártó Zrt, írja a Vas Népe szerdán. Vecsey Dénes vezérigazgató és Horst-Joachim Krüger igazgatósági tag közleményéből kiderül: az ötvenszázalékos rendelésvisszaesés következtében a Kronospan csoporthoz tartozó társaság a termelését a korábbi felére csökkenti. A létszámot pedig az új helyzethez igazítják Arra is kitérnek, hogy a cégcsoport stratégiai okok - a regionális  piac biztosítása miatt - ragaszkodik Szombathelyhez. Az írás szerint ezt igazolja: a múlt évben hatmilliárdos - elsősorban minőségbiztosítási és környezetvédelmi- beruházást hajtottak végre a gyárban.

Máris feljelentenék a roma gárdát

Több roma vezető ellenzi, hogy cigány önvédelmi gárda létesüljön a Nyugat-Dunántúlon - írta a Kisalföld szerdai száma. A gárda megalakításának szándékát a Győr-Moson-Sopron megyei cigányok érdekvédelmi szervezetének vezetője vetette fel. A lapnak ezzel kapcsolatban nyilatkozó Győr megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke bomlasztónak, szerencsétlennek, feszültségkeltőnek tartja az elgondolást.Horváth Attila kijelentette, izgatás gyanúja miatt feljelentéssel élnek, ha megalakul a cigány gárda. Teleki László, a roma ügyekért felelős miniszteri biztos hangoztatta: ellenzi a törekvést, és nem tartja szerencsésnek, hogy a politikát az utcára vigyék a szervezők. A dunántúli vajda szövetség elnöke teljes mértékben elhatárolódik a szervezőktől és a gárdaügytől. "Háborút és erőszakot szül" - fogalmazott Sárközi Antal (Bandi), a dunántúli vajda szövetség elnöke, hozzátéve, hogy munkahely és megélhetés kellene mindenféle figyelemfelkeltés helyett. Az iváni cigány kisebbségi önkormányzat elnöke viszont támogatja a gárda létrehozását. Vass Tibor rámutatott: többet nem szeretnének rettegni és elbujdosni, mint az elmúlt héten szombaton, amikor a magyar gárda rendezvényt tartott a faluban. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.