'Nem helyezték gyámság alá az NNI-t'

Miniszteri biztost kaptak az olajügyek, de ez állítólag nem azt jelenti, hogy a belügyminiszter elégedetlen lenne a nyomozások állásával...

Pintér Sándor belügyminiszter miniszteri biztosnak nevezte ki Horváth András nyugalmazott dandártábornokot, a Pest Megyei Rendőr-főkaptányság egykori volt bűnügyi főnökét, és megbízta a ’90-es évek olajügyeinek, és az azokkal összefüggésben végrehajtott robbantások és leszámolások tavaly új lendületet vett nyomozásainak koordinálásával.

A Belügyminisztérium lapunk kérdésére válaszolva cáfolta, hogy a miniszter döntésével „gyámság alá helyezte volna a szóban forgó ügyekben eljáró Nemzeti Nyomozó Irodát”. Névtelenséget kérő hivatalos források szerint a döntés azzal sincs összefüggésben, hogy nemrég a Portik-perben a vád koronatanúja, egy maffia-bűncselekményekért jogerősen elítélt, de vallomása fejében ideiglenesen szabadlábra helyezett és nem hivatalos források szerint elnöki kegyelemre is előterjesztett egykori keresztapa, Portik korábbi cég- és feltételezett bűntársa, aki már hónapok óta együttműködött az NNI-vel, és ez idő alatt többször kihallgattak, mást nevezett meg Prisztás József vállalkozó gyilkosaként, mint akit az ügyészség a vállalkozó 1996. novemberi kivégzésével megvádolt.

A tárca szerint csupán arról van szó, hogy „az ügyek lehető legalaposabb feltárása érdekében kellett valaki, aki összefüggéseiben is látja, átlátja az eseményeket, ismeri az egyes szereplők (tanúk, gyanúsítottak) előéletét, és nemcsak az elmúlt években leporolt aktákból, hanem személyes emlékeiből is meríthet információt az egyes bűncselekmények felderítéséhez, az elkövetők felelősségre vonásához. Horváth személyében pedig egy olyan rendőri vezető kezében futnak össze a különböző nyomozások szálai, aki a ’90-es évek eleje óta ismeri a hazai maffiahírek főszereplőit, a már lelőtt, felrobbantott áldozatokat éppúgy, mint felételezett gyilkosaikat és azok lehetséges felbujtóit.

Kérdés persze, hogy a tanácsadóként számos nagy ügy nyomozásában nyugdíjazás után is aktív szerepet vállaló tábornok munkába állításával nem késett-e el már a miniszter?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.