'Nem akarunk szemétdomb tetején élni' - Demonstráltak az iszapkárosultak

Nem okozott nagyobb fennakadást az iszapkárosultak hétfői demonstrációja a 8-as főúton - közölte a rendőrség hétfő este az MTI-vel. A demonstrálók további félpályás útlezárásokra készülnek az ország egész területén.

Reggel héttől tizenkét órán keresztül demonstráltak a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjai a 8-as főúton. A tiltakozást a devecseri, kolontári és somlóvásárhelyi lakosokat tömörítő Esélyt az Életre a Vörösiszap Után nevű egyesület szervezte, céljuk, hogy a Magyar Kármentő Alapban összegyűjtött pénz felosztásában részt vehessenek.
    
A károsultak húsz autóból álló kocsisora délutántól a 8-as főút devecseri elágazójától a Veszprém felé vezető oldalát foglalta el. Transzparenseikre a többi között "Kinek küldte az ország az adományt?", "Mindenki egyformán károsult" és "Nem akarunk szemétdomb tetején élni" mondatokat írták.
    
A demonstrálók azt hangoztatták, hogy ha a hétfői akciójuk nem vezet eredményre, további félpályás útlezárásokat tartanak az ország egész területén. Király Alfréd, a civil szervezet ügyvezetője környezetvédelmi szempontból aggályosnak nevezte azt is, hogy a mezőgazdasági területekről összegyűjtött veszélyes hulladékot a tározók mellé rakták le. "Ha most nem érünk el semmit, tovább demonstrálunk" - mondta. Közlése szerint a három érintett településen fórumot tartanak, hogy a lakosság ott mondja el, milyen beruházásokat szeretne a kármentő alapból.
    
A kármentő bizottság elnöke szerint a helyi közösségek érdekei ellen szól a civil szervezet demonstrációja. Lasztovicza Jenő budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az adományokról döntő kármentő bizottság tagjai demokratikusan választott tisztségviselők, polgármesterek, a térség országgyűlési képviselője, valamint a katasztrófavédelem képviselője.
    
Akik most félpályás útlezárással tüntetnek, azok a helyi közösségek érdekei ellen tüntetnek - fogalmazott. Lasztovicza Jenő személyes véleményeként közölte: a tüntetést szervezők között vannak olyanok, akiknek jelentős "APEH-tartozásaik" vannak, így lehet, hogy nekik jól jönne, ha kapnának ebből a pénzből.
    
Elmondta, hogy az alapban eddig 2 milliárd 40 millió forint gyűlt össze, ebből 289 milliót közvetlenül a lakosság segélyezésére fizettek ki, 477 millió forintot pedig a települések fejlesztésekre használnak. A katasztrófa sújtotta települések polgármesterei szerint a lakosság túlnyomó része elégedett az állami kártalanítással, és egyetért a közösségek érdekeit szolgáló beruházásokkal.
    
Toldi Tamás (Fidesz-KDNP), Devecser polgármestere az MTI-nek azt mondta, hogy a többség maximálisan elégedett az állami kártalanítással és azzal, hogy a kármentő alapban összegyűlt adományokat az ott élők érdekében használják fel a településeken megvalósuló fejlesztésekre.
    
Tili Károly, Kolontár független polgármestere kijelentette: az önkormányzat elhatárolódik a demonstrációtól. Véleménye szerint a kármentő alap pénzeinek közvetlen szétosztása egyetlen település érdekét sem szolgálná.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.